Biryani, pui cu orez si legume, reteta din Orient

  • on 05/09/2018
  • 267 Views
  • September 5, 2018

Biryani este un preparat extrem de popular in India, dar o varianta diferita care mie imi place mai mult pentru ca nu este inecata in condimente iuti, este cea din Orientul Mijlociu, de pe teritoriul fostei Mesopotamii. Este un preparat extrem de gustos, noi obisnuim sa il mancam combinat cu iaurt 3.5 % grasime. Reteta este direct de la sursa, am invatat sa o gatesc intr-o familie de arabi. Este atat de bun si complex! Minunate arome. Pare complicat, dar nu este deloc greu de facut.
Biryani, pui cu orez si legume, reteta din Orient

Timp de preparare 25 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 45 minutes
Portii 6 portii

Ingrediente

Pentru OREZ

  • 2 cani de orez Basmati cu bob lung
  • supa in care a fiert puiul si legumele
  • 3 colacei de fidea
  • 2 lg ulei
  • 1 lgr rasa de scortisoara
  • 2 seminte de cardamom
  • 1 lgr curcuma
  • 1 lgr piper negru proaspat macinat

Pentru TOPPING

  • 2-3 pulpe mari de pui sau echivalent
  • 150 g mazare
  • 2 morcovi medii
  • 3 cartofi albi medii
  • 80 g stafide
  • 1 mana de alune prajite fara sare
  • sare si 1 lingurita rasa de zahar

PREPARARE Biryani, pui cu orez si legume, reteta din Orient
1. Pune 2 l apa rece si o lingurita rasa de sare la fiert. In apa rece se pun pulpele de pui la fiert, spalate si atent curatate de eventuale tuleie.
2. Dupa 20 de minute, se pun la fiert si mazarea, morcovul spalat, curatat de coaja si taiat cubulete de mazim 1 cm marime si cartofii curatati de coaja spalati si taiati si ei cuburi mici de maxim 1.5 cm marime. Vor fierbe toate pana ce cartofii sunt patrunsi, cam 15-20 de minute.
3. Gatirea orezului basmati nu se face cu lichid in exces, se gateste la abur, la final trebuie sa ramana un orez cu aspect bob cu bob, sa nu se lipeasca intre ele boabele. Cratita in care se gateste este foarte importanta. Trebuie sa aiba fundul gros si capac etans. Minunate sunt cele care au la interior invelis cu particule de piatra. Eu gatesc orezul numai la steamer, oala electrica antiaderenta.
Spala orezul din 2-3 ape si scurge-l bine de lichid. In oala pui 2 linguri de ulei si un cub cat o nuca, de unt. Unii pun untul la sfarsit. Vei praji fideaua impreuna cu condimentele amestecand mereu, pana ce fideaua este aramie. Adaugi si orezul scurs si il prajesti 3-4 minute amestecand mereu. Stingi cu 3 cani de supa, sau supa si apa 3 cani pentru ca trebuie sa iti mai ramana 1 cana de supa, adaugi 1/2 lingurita de sare (are si supa putina sare) pui capacul si fierbi la foc minim. Lichidul trebuie sa acopere orezul cu nu mai mult de 2 degete. Mai adaugi apa daca este cazul si aromele (scortisoara, cardamom, curcuma) daca le-ai uitat. Timp de 20 de minute nu se umbla la oala, ca sa nu piarda aburul. Verifici daca orezul este fiert, mai lasi 10 minute daca este inca tare.
Cand orezul este fiert, cu o paleta il vanturi de jos in sus ca sa se dezlipeasca boabele de orez, una de alta.
4. Prajeste foarte putin, fara ulei, alunele in tigaia tip gratar teflonata, daca ele sunt crude.
5. Intr-o tigaie, pui 3 linguri de ulei la foc minim. Carnea si legumele ti-au ramas in sita, de cand ai strecurat supa in orez. Ti-a mai ramas cca. 1 cana de supa intr-un castron probabil.
Carnea o rupi cu degetele fasii (dezosezi). Pui in uleiul incins carnea fasii, legumele, stafidele si alunele prajite usor si le calesti amestecand si vanturand mereu. Stingi cu cana de supa ramasa, mai adaugi niste sare daca este cazul si zaharul. Scazi complet lichidul si este gata pentru servire.
SERVIRE
In farfurii intinse largi pui orez, cu o lingura formezi un cuib in mijloc si in cavitatea formata pui din amestecul cu legume. Cel care mananca, poate sa si le amestece in farfurie toate, e ok. Se mananca cu lingura.
Alaturi pui un mic bol cu iaurt. Se mananca combinat in farfurie cu sau fara iaurt. Iaurtul nu il amesteci in toata masa lui, doar lingura cu lingura pe masura ce mananci. Delicios!
Alta varianta de orez oriental care se serveste pe langa o mancare cu sos este:
– Garnitura din orez basmati, cu fidea prajita
dar si varianta asiatica este excelenta:
– Orez prajit, cu carne si varza chinezeasca
Liv(e) it!
Biryani, pui cu orez si legume, reteta din Orient

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..