Dulceata de pepene galben cu lamaie

  • on 30/08/2018
  • 130 Views

Am cumparat un pepene galben parfumat, dar am avut surpriza la degustare sa constat ca nu era dulce deloc. Nimeni nu voia sa il manance. Cum pepenele era, inrest, in regula, am decis ca a venit timpul sa fac prima dulceata de pepene galben. Lamaia joaca un rol important, potenteaza dulcele de la 1 kg de zahar. Eu am avut un pepene lunguiet dar nu din cel galben inecacios si sfaramicios, trebuie sa fie din cel corcit cu cantalup, sau chiar cantalup, cu miez tare. Aceasta este una dintre chei pentru o excelenta reusita, alegerea soiului de pepene.
Pentru ca anul acesta a fost ploios si a acumulat multa zeama, a trebuiet sa fac dulceata din doi pasi, asa cum explic in modul de preparare.

5 from 1 vote
Print

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 35 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes
Portii 2 borcane de 350 g

Ingrediente

  • 1 kg pepene galben fara coaja
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 500+120 ml apa
  • 250 ml otet

PREPARARE Dulceata de pepene galben cu lamaie

Sterilizeaza cele doua (sau mai multe) borcane asa cum am explicat la sosul din dovlecei si legume pentru iarna (click AICI pentru aflarea metodei)
1. Mai intai, fierbi apa cu otetul. Este necesar sa fiarba cuburile de pepene pentru a nu deveni o masa moale la final. Sa nu ai nici o teama, nu schimba cu numic gustul.
2. Spala pepenele si usuca-l cu prosopul. Pe partea unde sta pe pamant, eu il frec cu buretul de sarma. Nu vreau sa imi scrasneasca in dinti nisip. Taie-l in doua pe lung si cu o lingura metalica scoti semintele si zona moale (mucilaginoasa) care prinde semintele. Tai felii si decojesti cu un cutit in lungul ei. Taie cubulete de cca. 2 cm si pune-le in apa cu otet clocotita trasa de pe foc.
3. Apa cu otetul se raceste de la pepene, asa ca vei cronometra 10 minute de fierbere la foc mic, dupa ce da primul clocot. Strecoara in sita pentru spaghete.
4. Intre timp, faci siropul dintr-un kg de zahar + zaharul vanilat si un pahar mic cu apa, de vreo 120 ml. Apa se pune doar cat sa il ude sa nu se arda. Pui zeama de la 1 lamaie si il fierbi pana se leaga. Cand este legat siropul? Atunci cand dai drumul unor stropi de sirop intr-un pahar cu apa, si nu disperseaza, il vezi ca sta solid.
5. In sirop adaugi cuburile de pepene scurse bine, si le mai fierbi 10 minute cronometrand de la primul clocot. Dupa ce incepe sa fiarba se reduce focul de la mediu spre mic.
6. Opresti focul, vei vedea ca bucatile de pepene plutesc. Se acopera cu un prosop de bucatarie udat si stors bine si se lasa pana a doua zi. Anul fiind ploios si pepenii fiind destul de zemosi, trebuie sa lase din suc peste noapte.
7. A doua zi vei vedea ca bucatile un pic s-au micsorat si au cazut la fund. Le culegi cu spumiera bucatile de pepene si depozitezi intr-un castron si fierbi la foc mic doar siropul pana se ingroasa. In a doua parte sa cam fii cu ochii pe el, cand a scazut suficient incepe sa faca spuma de la bolborosi. Nu colectezi spuma, doar ai grija sa nu dea in foc.
8. Adaugi pepenele, lichidul se mai raceste de la el si cronometrand de la primul clocot, le mai fierbi bucatile impreuna pentru 5 minute.
9. Asezi borcanele sterilizate intr-o tava sau tigaie (trebuie metal sub fund ca sa nu crape de la socul termic), si umpli borcanele (eu am un polonic minuscul care imi este de mare folos adesea). Pui intai fructe 3 sferturi si apoi adaugi siropul. Vei vedea ca iti va mai ramane sirop, care este minunat sa il ai atunci cand vei gati papanasii cu mere (click aici pentru reteta) sau budinca din branza de vaci cu stafide (click AICI pentru reteta) sau orez ori gris cu lapte. Dupa ce strangi bine capacele, intorci borcanele cu fundul in sus minim 10 minute, sau pana s-au racit. Aceasta simpla metoda creeaza un vacuum, la mine au rezistat dulceturile si 3 ani de zile, in conditii de depozitare intr-o camara nu prea rece, de bloc.
Liv(e) it!
Va las retete de prajituri cu dulceata:
– Papanasi cu mere – reteta de odinioara;
– Budinca cu branza de vaci si stafide
reteta de dulceata de pepene galben

Comments

  • Minunat și modul de preparare, dar de mare efect culoarea și prezentarea, pfoaii, îți vine să desfaci un borcan și să nu-l lași până nu-l dai gata.
    Repet, partea de fierbere în care oțetul joacă un rol determinant mi-a stârnit curiozitatea.
    Fain de tot!

    Victor 30/08/2018 17:56 Reply
    • Multumesc pentru interes si comentariu!

      Livia 30/08/2018 18:09 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..