Este un sos clasic pregatit cu unt si asa cum o arata titlul poate sa insoteasca chiftelele sau limba fiarta (ori la gratar), sau diverse carnuri prajite / fierte. Cu acest sos am gatit de curand: Carne de vita cu sos picant si cartofi.
Ingrediente
- 2 cepe medii
- 1 morcov mediu
- 1 radacina de patrunjel
- 6-8 rosii sau 1 lingura pasta consistenta de rosii
- 2 cani supa de legume sau carne (sau apa in lipsa)
- boia de ardei dulce sau iute
- 1 foaie de dafin
- sare, piper
PREPARARE Sos rosu pentru chiftele, carne, limba
1. Incinge apa sa dea in clocot, opresti focul, speli rosiile, le crestezi in varf in cruce si le oparesti timp de 1 minut in apa fierbinte. Foarte usor le vei jupui coaja. Le pui intr-un castron dupa ce ai scos mijlocul tare. Daca folosesti pasta de rosii, sari acest pas.
2. Ceapa, morcovul si patrunjelul, spalate decojite si iar spalate le toci cubulete. In 1.5 linguri de unt topit le calesti intr-o tigaie grea impreuna cu boiaua si piperul. Rosiile le faci suc la blender (robot ori razatoare) si le adaugi in tigaie impreuna cu 1 foaie de dafin. Daca nu ai rosii proaspete, dezlegi 1 lingura cu varf de pasta de rosii cu 2 cani de supa ori apa, direct in tigaie.
3. Sosul va fierbe cam o jumatate de ora la foc mediu, mai potrivesti apa daca se evapora si sarezi la final, dupa gust. Sosul se omogenizeaza la blender. Pe vremuri il treceau prin sita ca sa se zdrobeasca legumele dar e prea mult de munca.
4. Inainte de servire, cand sosul este fierbinte, se adauga o bucatica de unt proaspat la portie.
Daca il vreti picant se adauga boia de ardei iute si piper in cantitati suportabile, dupa gust.
Liv(e) it!