Prajitura “Semiluna” cu nuca – reteta bunicii

  • on 23/08/2018
  • 223 Views

Reteta din caietul mamaiei si al restului neamului, reteta tuturor bunicutelor din Romania. Am inlocuit uleiul cu unt si am redus un pic zaharul. Blatul este intunecat pentru ca am avut un praf de copt cu scortisoara, aroma care in mod normal nu se pune. Fiind acum Craciunul lui 2015, am acceptat si imi place grozav. Putina, atat cat tebuie. Nuca de deasupra, care capata gust de prajit in cuptor o face savuroasa. Noua ne place sa O mancam cu lapte.
NOTA: nu se mai pune praf de copt, daca bati separat albusurile spuma si le incorporezi la final, manual, amestecand de jos in sus cu telul para.
reteta prajitura semiluna

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 45 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes
Portii 32 bucati

Ingrediente

  • 150 g unt
  • 270 g zahar tos
  • 3 oua mari
  • 150 ml lapte
  • coaja de lamaie
  • zahar vanilat sau esenta de rom
  • 300 g faina
  • 1 lgr cu praf de copt doar daca nu bati albusurile spuma
  • 1 praf de sare
  • 80 g nuca zdrobita

reteta prajitura semiluna
PREPARARE
Protejeaza cu hartie de copt tava.
Nuca pusa in punga groasa si incapatoare inchisa la gura cu un clips, o zdrobesti marime medie, cu sucitorul. Repede se rezolva acest pas.
Incalzeste cuptorul la 180 grd.
1. Untul la temperatura camerei, mixeaza-l cu zaharul.
2. Adauga ouale, mixeaza. Poti sa bati albusurile separat, caz in care nu mai pui bicarbonat.
3. Adauga laptele, coaja de lamaie si esentele, mixeaza pentru omogenizare.
4. Intr-un bol amesteca faina, sarea si praful de copt. Adauga in transe si mixeaza.
5. Rastoarna aluatul care are consistenta celui de chec, in tava cu hartie de copt. Niveleaza.
6. Se coace pe treapta de mijloc a cuptorului, la 180 grd cam 35-45 minute, am uitat sa ma uit la ceas. Depinde de grosime, faci testul cu scobitoarea.
7. Se scoate la racit pe un gratar. Rece, o tai in forma de semiluna cu decupatorul in forma de cerc (cam diametu de 7cm). Daca nu ai, improvizezi din gura unui pahar cu pereti subtiri, sau tai o sticla de plastic zdravana de 0.5 l, sau o tai patrate cu cutitul, dar nu vor mai fi semiluni. Nu intervin nici un fel de pierderi la taierea in forma de semiluna.
Alte retete cu nuca de la bunica:
– Rotite cu nuca si marmelada-Nely Tiţu
– Pricomigdale cu nuci si migdale – an 1938
Liv(e) it!
reteta prajitura semiluna
reteta prajitura semiluna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..