Ardei umpluti cu varza si morcovi – muratura

  • on 19/08/2018
  • 612 Views

Postul Craciunului la romani, nu poate trece fara o muratura pe masa. Fie ca insoteste o mancare de post, fie ca este mancata pe coltul mesei cu o bucata de
pita rece, fie fripte (obicei culinar uitat) cu mamaliguta sau paine aburinda abia scoasa din test (cuptorul de lut), muratura la romani trebuie sa existe in post si nu numai.
Cum tineau batranii nostri post fara tofu, pate vegetal si snitele din soia? Pai, luni mancau fasole, marti pilaf din orez, miercuri ciorba de praz acrita cu zeama de varza, joi o mancare de linte, vineri daca nu tineau post negru mancau o mancare de cartofi sau muraturi fripte cu paine calda si dovleac copt,
sambata varza calita iar duminica in zi de odihna aveau timp sa umpla si sa puna pe masa raci saraci dar bogati, inecati pe jumatate in sos de rosii (mancare specific olteneasca cu ardei uscati umpluti cu o pasta din ceapa calita si faina) si ca desert gogosi fierbinti ori scovergi. Si se facea iar luni si o luau de la capat, fasole, orez, praz …
Inca se mai gaseste varza ieftina in piata si zic eu ca merita sa puneti gospodareste robotul la tocat pentru ca uite, a trecut o luna de cand am pus acesti ardei iar acum tare bine ne prind, i-am testat si se mentin crocanti dupa metoda mea de sterilizare de inalta securitate 🙂 asa ca dupa ce au trecut testul, pot sa-i si postez.
Nu sunt nici prea sarati, nici prea acri, nici balosi, sunt numai buni de pus si pe masa de Craciun sau Revelion.
Celor simandicosi in gusturi le spun ca ardeii umpluti cu varza si morcov tocati sunt o muratura cocheta 🙂
Alta muratura a casei este si reteta de Castraveti murati in saramura de sare si otet (click AICI pentru reteta)>

Timp de preparare 30 minutes
Timp total 30 minutes
Portii 2 borcane de 4 kg

Ingrediente

  • 3 kg ardei gras
  • 2 kg varza
  • 1,5 kg morcov
  • boabe de mustar
  • foi de dafin
  • 4 buc hrean
  • 3 catei usturoi / borcan
  • marar uscat putin
  • pentru SARAMURA
  • 4 L apa rece
  • 4 lg sare pentru muraturi neiodata
PREPARARE
UMPLEREA ARDEILOR
1. Incepem prin a toca varza doar. Punem robotul la treaba. Eu tai nu cu razatoarea cu perforatii ca pt. morcovi (se rad prea mici) ci pentru feliat.
2. Se colecteaza intr-un lighean (evident destinat doar prepararii de mancaruri) si se freaca cu 1 lingura de sare pana se inmoaie ca sa o putem indesa compact in ardei.
3. Se spala ardeii, se scot cotoarele si vinisoarele. In varf se taie un capacel doar pe jumatate (cat mai mic) atata cat sa permita sa circule saramura si este de ajutor atunci cand ii scoatem sa-i mancam, ca se scurge pe acolo zeama care nu ne trebuie.
Unii ii mai freaca cu sare la interior. Nu este nevoie, conservam altfel mai sigur (voi explica la final).
4. Se rad 2/3 din morcovi la robot pe razatoarea cu orificii pt taiat morcov. Restul se vor taia pe lung in 4 sau 6 (depinde de grosimea lor) ca sa fie pusi printre ardeii umpluti in borcan asa cum am aratat in poze la final.
Nu frec morcovii cu sare odata cu varza pentru ca isi schimba varza culoarea in portocaliu si imi place contrastul.
5. Umplem ardeii cu amestecul de varza, morcov si un pic de sare, fara nimic altceva.
Ardei umpluti cu varza+morcov
6. Pe fundul borcanului se pun cateva boabe de piper+putine boabe de mustar+1 frunza de dafin.
7. Ii asezam in borcan cu gura in sus. La fiecare strat de ardei inseram pe langa peretii borcanului morcovi taiati pe lung in 4 sau 6, depinde de marime, mai rarut fasii de hrean si cate 1 catel de usuroi (3/borcan mare).
In gura borcanului mai punem cateva boabe de piper, 1 frunza dafin si baghete de hrean in crucis.
Ardei umpluti cu varza+morcov
ZEAMA
1. Se fierb 4 l de apa cu sare 1/1 (1 lingura sare la 1 litru apa) timp de 5 minute.
2. Ca sa nu crape borcanul, se pune borcanul pe o tava metalica de aragaz sau se inveleste intr-un prosop ud atunci cand turnam saramura fierbinte. Se toarna saramura fierbinte peste ardei.
3. Se pune capacul si se lasa asa pentru 1 zi.
4. A doua zi, se surge saramura intr-o oala si se mai fierbe iar. Se toarna rece de data aceasta. Se insurubeaza capacul si se mai lasa 1 zi.
5. Ziua urmatoare iar scurgem saramura intr-o oala si o mai dam cateva clocote. O turnam fierbinte de data aceasta. In tot acest timp si inca vreo zece zile moarea va fi tulbure, descurajant. Rabdare! Se va limpezi ca prin minune dupa acest rastimp.
6. Se capacesc definitiv si dupa ce se vor raci se pun in camara. Iarna eu ii scot in balconul inchis unde e mai rece. La mine nu ingheata.
Urez sa va stea bine muraturile peste iarna! 🙂
Liv(e) it!
Ardei umpluti cu varza+morcov
Va las si reteta casei de Castraveti murati in saramura cu sare si otet, reteta dupa care garantat vor ramane crocanti castravetii pana la anul.
castraveti murati cu sare si otet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..