Miel si piure de vinete cu sos Bechamel, mancarea sultanului

Din vremea cand aveam timp de fotografiat si in timpul prepararii, o reteta pastrata anume pentru Pasti fiind singura cu carne de miel. Este o sugestie pentru cum sa gatesti mielul in zilele de dupa Pasti, din restul de carne ramasa nepreparata, daca nu il vrei asa chiar pe masa de sarbatoare.
Fiind mancarea preferata a sultanului turc Murad VI, mancare numita Hünkar Beğendi, mi-am spus ca trebuie sa fie o specialitate demna de reprodus si n-am gresit. Inedita este prepararea unui piure din vinete si nu oricum, ci cu sos bechamel.

Miel si piure de vinete cu sos Bechamel, mancarea sultanului

Cuisine Turceasca

Ingrediente

PIUREUL DE VINETE

  • 3 vinete mici sau doua medii ca marime
  • 1 lingura suc de lamaie

SOS BECHAMEL

  • 50 gr unt
  • 1 lingura cu varf faina alba
  • 250 lapte fierbinte
  • 2-3 linguri parmezan razuit
  • 1 lingurita rasa sare afumata
  • 1/3 lingurita nucsoara optional
  • 1 priza piper

TOCANA

  • 400 gr pulpa de miel
  • 1 lingura ulei
  • 1 ceapa mica
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 lingura pasta de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa oregano
  • 1 priza chimion (cumin, camun), in nici un caz nu se va inlocui cu chimen, mai bine nu mai adaugi
  • 1/8 lingurita fulgi de chilli
  • sare

PREPARARE
PREGATIRE VINETE
1. Taie vinetele in doua pe lungime. Cresteaza-le in romburi cu varful cutitului, adanc dar sa nu perforezi coaja.
2. Unge-le cu ulei deasupra.
3. Se coc la cuptor, la 250C, timp de 20-30 minute cele mici sau 30-40 minute cele mai marisoare.

4. Cu o lingura metalica se scoate miezul vinetelor, se stropeste cu suc de lamaie si se pune intr-o strecuratoare pentru 15 minute, sa se scurga de sucul amarui.
5. Se toaca apoi foarte bine pulpa vinetelor. Eu am avut rabdare sa le toc cat am aratat in poza dupa care am tras chiulul de la aceasta operatiune si le-am pasat la robot cateva impulsuri, nu cat sa se faca crema.

SOS BECHAMEL
Ca sa nu faca cocoloase, procedezi astfel:
1. Topeste 50 gr unt la foc mic intr-o craticioara groasa.
2. Adaugi treptat 1 lingura cu varf de faina, amestecand mereu cu telul para, ca sa nu se faca cocoloase.
Le prajesti 1 minut amestecand mereu. Ai mai multe poze explicative AICI.
3. Adauga in fir subtire laptele amestecand continuu (lucreaza cu ambele maini, cu o mana torni laptele, iar cu cealalta manevrezi telul).
4. Dupa ce ai terminat cu laptele mai fierbi 1 minut amestecand mereu.

5. Tragi vasul la o parte de pe foc si adauga 1 lingurita rasa sare afumata (sau normala), 1/3 lingurita nucsoara optional, 1 priza piper si 2-3 linguri de parmezan sau cascaval.

6. Le amesteci pana branza e topita. Daca mai e nevoie, adauga sare afumata. Daca ai copt vinetele pe gratarul cu jar si au gust natural de afumat, nu mai e nevoie sa folosesti sarea afumata.

7. Amesteci apoi si cu pulpa de vinete tocata si e gata.

TOCANA
1. Incinge 1 lingura de ulei si prajeste carnea taiata cubulete, pana-si schimba culoarea.
2. Adauga 1 ceapa mica tocata marunt si prajeste-o in continuare pana se inmoaie bine.
3. Adauga 3 catei de usturoi striviti si mai caleste 1 minut.
4. Adauga 1 lingura pasta de rosii si 1 lingura pasta de ardei dulce si amesteca 1 minut. Eu n-am avut pasta, am ras 1 ardei rosu.

5. Condimenteaza tocanita cu 1 lingurita oregano si 1/8 praf chilli si doar un praf de sare pentru ca va scadea si te pacaleste la gust.
6. Se acopera cu 1.5 cani apa (apa doar cat sa acopere bine carnea).
7. O fierbi carnea inabusit, cu capac, la foc mic cca. 45 minute sau pana e moale.
Mai completezi cu cate putina apa daca scade, dar nu prea mult pentru ca tocanita trebuie sa fie scazuta, nu zeama lunga.

Aseazi in farfurie astfel:
pune in mijloc 5 linguri de piure (sau cat vrei) si cu dosul lingurii dai o forma de cuib. In cuib se pun cubulete de carne cu sos.
Arunci pe deasupra patrunjel proaspat.
Liv(e) it!
miel-cu-piure-de-vinete-si-sos-bechamel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Don't Miss! random posts ..