Ficatei de pui cu sos de rosii scazut

  • on 11/03/2015
  • 85 Views

Deliciosi in orice anotimp, i-am mancat cu o garnitura de ciuperci umplute cu legume si gatite la cuptor va las si reteta aceasta AICI.
Ficatei de pui cu sos scazut

INGREDIENTE
500 g ficatei de pui
5 catei de usturoi mari
1 ceapa mare
1 lingurita de boia
3 linguri pasta de rosii
optional 1 rosie tocata cubulete
1 pahar mic de vin
1/2 lingurita cimbru uscat
1/2 lingurita piper
sare
3-4 linguri ulei
patrunjel
IN PLUS
lapte pentru marinat
Ficatei de pui cu sos scazut
PREPARARE
1. Spala ficateii sub jet moderat de apa rece, intr-o sita cu gauri mari. Lasa-i la scurs si apoi ii pui intr-un vas de sticla si torni lapte peste ei cat sa ii acopere. Pui capac si ii tii la frigider pentru 1-2 ore. Scopul este sa nu mai fie amarui. Procedura nu este obligatorie cand ii preparam cu sos. Cand a trecut timpul, ii scurgi bine de lapte. Eu tot sita de spaghete folosesc.
2. Curata 5 catei de usturoi mari si toaca-i felii.
3. Intr-o tigaie antiaderenta cu pereti mai inaltuti si larga, sa nu stea la prajit ficateii inghesuiti, incinge 2 linguri de ulei la foc moderat. Cand e suficient de incinsa, trage tigaia de pe foc, tii cu stanga capacul ca pe un scut departat de tigaie cat sa poti sa rastorni ficateii scursi de lapte, cu cealalta mana. Pui repede capacul pentru ca va sari si pocni lichidul, scuturi de tigaie si, gata, s-a potolit cu pocnitul, poti sa pui tigaia descoperita pe foc si sa ii frigi la foc moderat spre iute, cam 5 minute pe o parte, apoi ii intorci cu o furculita (cu grija sa nu zgarii tigaia) … sau paleta, presari usturoiul si mai rumenesti vreo 3 minute. Din cand inc and scuturi tigaia, doar cand ii intorci ii manevrezi, ca sa nu se sfarame. Dupa ce s-au rumenit, ii scoti intr-un castron impreuna cu usturoiul si ii tii sub capac, dupa ce i-ai presarat cu putina sare si piper.
4. Cat timp se frig, taie ceapa solzisori.
5. In sosul format in tigaie, daca e prea in sec, mai torni 1 sau chiar 2 linguri de ulei si cand s-a incins, calesti ceapa impreuna cu o lingurita de boia. Cand s-a inmuiat, pune bulionul+rosia taiata cubulete si caleste-le impreuna, timp de 1 minut.
6. Stinge cu vinul, infierbanta, si adauga ficateii cu tot cu sucul lasat si usturoiul.
7. Presara cu cimbru si amesteca bland si mai fierbe totul impreuna, pana scade sosul. Cam 15 minute. Mai completeaza cu cate 1/2 cana de apa fierbinte, daca sunt prea in sec si ficateii inca nefacuti. Sa nu fie roz la mijloc.
8. In acest timp, toci marunt o legatura de patrunjel. Opresti din el pentru decorul farfuriei.
9. Cand sosul a scazut, drege de sare si piper, opreste focul si presara verdeata. Scutura cu miscari de du-te/vino sau amesteca de jos in sus cu o paleta, de cat mai putine ori.
Se mananca cu piure, cartofi natur, mamaliguta sau orez la abur cu turmeric. Presarati un pic de patrunjel si la servire.
Liv(e) it!
Ficatei de pui cu sos scazut

Comments

  • Ador ficatul in sos! Vad acolo si niste ciuperci umplute si alea imi plac mult!

    maria udrea 12/03/2015 7:37 Reply
    • da, sunt cu umplutura pe care o foloseste Iri 🙂 multumesc, Meri pt comm

      Food Design 12/03/2015 9:39 Reply
  • Ce-l mai certam pe al meu sot ca-mi strica laptele pe ficatei :)) ! Sunt foarte buni, ii prepar, dar pentru altii 🙂

    Mihaela 13/03/2015 15:22 Reply
  • Acum vad ca ti-ai schimbat antetul paginii. Tu esti negativul lui tanti ? :))

    Mihaela 13/03/2015 15:25 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..