File de peste posat, cu sos olandez si legume

O mancare usoara, bine-venita dupa mancarurile grele puse pe masele din zilele de sarbatori. Foarte rapid de facut, potrivite oamenilor ocupati, care nu au timp de pierdut in bucatarie si de asemenea, potrivita celor care si-au reluat dieta. Sosul olandez este unul dintre sosurile-mama ale bucatarieie clasice franceze. Este un sos delicat, rafinat, foarte gustos. De aceea este asortat cu ingrediente cu gust ne-pronuntat, gatite in asa fel incat sa puna sosul in valoare, nu sa-l acopere.
Acum, dupa ce l-am facut, as recomanda sa se puna mai putina zeama de lamaie in sos, ca sa nu-l subtieze, era atat de octuos inainte de a-i pune zeama de lamaie, caz in care, musai serviti pestele cu felii de lamaie alaturi si recomandarea ferma ca cel care mananca, sa stoarca lamaie dupa gust peste sos si peste. Mie imi place cu multa zeama de lamaie pestele.
Peste posat si sos olandez
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15 minute + infuzare

INGREDIENTE
400 g file de somon (am avut file de cod pentru prima oara si nu este grozav, luati somon sau crap, astea sigur imi plac fara rezerve)
PENTRU POSAREA PESTELUI
putina apa
sare
10 boabe de piper negru
1 lingurita de boabe de coriandru
3 frunze de dafin
1 1/2 lingura de otet de vin alb
3 linguri de vin alb
piper alb macinat
SOS OLANDEZ
2 galbenusuri de ou
1 lingura de apa rece
1 lingura de suc de lamaie
coaja rasa de la o jumatate de lamaie
1/2 pachet de unt topit la temperatura camerei
1 lingurita de boabe de piper negru si roz zdrobite grosier
(am avut mix de boabe in 4 culori: alb, negru, rosu, verde)
GARNITURA
1 ardei gras rosu taiat bucati
1 dovlecel taiat batoane
am pus si vanata cateva batoane a la Gordon Ramsay
sare, piper proaspat macinat
patrunjel tocat pentru servit
Peste posat si sos olandez
PREPARARE
Scoti untul din frigider ca sa se mai incalzeaasca.
POSAREA PESTELUI
1. Intr-o craticioara cat sa incapa pestele, pune foarte putina apa, la final trebuie doar sa cuprinda pe jumatate pestele ca sa nu fiarba in sec.
2. Adauga sare, otet, vin alb, boabe de piper, boabe de coriandru si frunzele de dafin.
3. Dai lichidul in clocot si lasi sa fiarba circa 2 minute.
4. Stingi flacara, acoperi craticioara si lasi la infuzat 20-30 de minute.
GARNITURA
Intre timp pregatesti un aburitor (steamer). Pui 2 cani de apa in vas.
1. Spala, curata de cotor si taie legumele cum vezi in poze.
2. Le sarezi si piperezi.
3. Aseaza-le in sita steamerului. Daca nu ai steamer, improvizezi dintr-un cos de bambus sau sita metalica cu orificii mari pe un vas cu apa care fierbe si etansezi cu un capac. Se gatesc legumele in aburi,
la foc mic, circa 15 minute, sau pana ce sunt fragede, dar raman al dente, pastrand o textura placuta.
4. Pune din nou craticioara cu infuzie pe foc si dai in clocot molcom.
5. Micsorezi flacara cat se poate de mult, astfel ca apa sa se mentina la o temperatura de 80-90 °C.
6. Introduci in lichid bucatile de somon posezi circa 10-15 minute, sau pana ce sunt facute. Verifici acest lucru inserand un cutit mic in zona groasa a fileului, daca acesta este somon (mai gros decat alte fileuri). Carnea trebuie sa fie alburie si opaca, nu roz.
7. Scoti fileurile si le scurgi bine de lichid.
SOSUL OLANDEZ
1. Cat timp se gatesc fileurile, incinge un strat de apa de 3-4 cm grosime intr-o craticioara foarte mica si la foc mic.
2. Amesteci galbenusurile cu 1 lingura de apa rece, intr-un castron metalic, eu am un fel de ibric larg cu coada lunga si este foarte comod pentru asa ceva. Cel cu care turnam glazura la prajitura Piernik in videoul acela de la Craciun. Foloseste un tel, cu miscari rapide rotunde, pana ce mixtura se face spumoasa si isi dubleaza volumul.
3. In acest stadiu se pot adauga si 1-2 picaturi de suc de lamaie.
4. Aseaza castronul peste craticioara in care apa fierbe foarte molcom. Mai amesteci ouala 1-2 minute, pana ce s-au ingrosat putin.
Stinge flacara sub craticioara, dar pastreaza castronul deasupra.
5. Adauga untul in transe mici, amestecand constant. Daca adaugi untul prea repede, emulsia se va taia. Pe masura ce sosul se ingroasa, se pot mari transele de unt topit. Dupa ce a fost incorporat tot untul, adauga sucul si coaja rasa de lamaie, plus boabele de piper negru si roz.
6. Gusti si potrivesti de sare.
Sosul trebuie servit imediat. Asezi fileurile pe sau langa legumele aburite si le stropesti din belsug cu sosul olandez si fiecare mai stropeste, dupa gust, cu zeama de lamaie de la feliile pe care le vei asocia mancarii.
Sa va fie de folos!
Peste posat si sos olandez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..