Prajitura “Intercontinental” cu cocos, merisoare si ciocolata

  • on 28/12/2014
  • 331 Views
  • December 28, 2014

La aceasta prajitura “Intercontinental” se coc 3 foi din compozitia de blat preparata si se umplu cu 3 alcatuiri ale cremei. Efortul nu este mare deoarece crema se imparte in 3 si se amesteca in fiecare bol, pe rand, cocos, merisoare si ciocolata. Este o prajitura delicioasa.
Prajitura Intercontinental
Dragii mei prieteni, Mos Craciun a sosit la mine de Sfantul Stefan, adica ieri cand am aflat ca am fost rasplatita cu locul 1 pentru participarea mea la campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schar”. Multumesc producatorului Dr. Schär Romania – Produse fara gluten” si blogului Gourmandelle pentru premiu si deopotriva voua, cei care mi-ati votat retetele in cadrul acestui concurs.

Independent de concursul care se incheiase, eu continui sa folosesc produsele primite pentru testare de la Dr. Schar, dulciurile pentru Craciun preparate de mine anul acesta au fost fara gluten. Am spus si o mai repet, nu exista nici o umbra de ceva special in gust.
Una dintre prajituri a fost aceasta combinatie fericita de adaosuri: nuci in blat, merisoare / stafide hidratate cu rom, cocos si ciocolata in fiecare strat de crema. Multumesc Gabrielei retetepapabun.ro pentru reteta publicata.

Prajitura Intercontinental
Eu am preparat in mare graba la Bucuresti si, dupa bunul obicei, am transportat-o la cateva sute de km, unde am petrecut un Craciun cu soare, dar si cu zapada, ca-n povesti.

INGREDIENTE
Pentru dimensiunile unei tavi: 20/30 cm
BLATURI / FOI
8 albusuri
un vf cutit sare
8 linguri zahar
8 linguri nuca
1/2 lingurita praf de copt
3 linguri faina

CREMA
250 gr unt la temperatura camerei
8 linguri zahar
8 galbenusuri
5 linguri lapte
2 plicuri zahar vanilat
50 gr cocos
50 gr stafide si merisoare inmuiate in rom
50 gr ciocolata tocata
60g fulgi de ciocolata pentru ornat
Prajitura Intercontinental
PREPARARE
Scoti din timp untul ca sa ia temperatura camerei.
Inmoi merisoarele sau stafidele in cateva linguri de rom. Nu trebuie sa le acoperi ci doar sa amesteci din cand in cand ca sa se roteasca in rom.
BLAT / FOI
1. Taie 3 bucati de hartie de copt si le dai forma tavii. Se vor coace pe ele cele 3 foi tip blat. Imparti compozitia finala, in 3.
2. Preincalzeste cuptorul la 180 grd (cam treapta 4,5 aragaz clasic pe gaz).
3. Miezurile de nuca, alese de cojile ratacite printre ele, le maruntezi la robot, granulatie mica, dar nu macinate foarte fin.
4. Mixeaza albusurile cu 1 praf de sare pana se intareste, adauga cate o lingura de zahar si continua sa mixezi la viteza maxima. Formeaza varfuri care stau.
5. Amesteca faina, praful de copt si nuca. Amestecul acesta il rastorni peste albusurile batute si amesteci manual cu miscari de jos in sus pana devine omogena.
6. Asterne in tava una dintre foile de copt taiate, marcheaza la ochi aluatul in 3 sectoare si distribuie o parte pe hartia de copt. Niveleaza cu o unealta cu suprafata lata (eu folosesc feliatorul de tort, merge mai repede).
7. Se coace fiecare foaie cam 15 minute, pana se rumeneste usor. Ramane destul de elasica. Rastoarna pe o tava, desprinde hartia si intoarce-o cu tava pe un gratar pe care se va raci. Procedezi intocmai si cu celelalte doua foi.

CREMA
1. Incinge pentru baia de abur apa, intr-un vas potrivit de mare. Intr-un ibric larg sau craticioara mixeaza pe baia de abur galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat.
2. Adauga laptele pana se topeste zaharul si compozitita se ingroasa. Lasi sa se raceasca bine.
3. Untul moale, la temperatura camerei, il mixezi spuma. Cand amestecul de galbenusuri e rece, adauga lingura cu lingura peste unt, mixand la cea mai mica viteza a mixerului.
4. Am razuit pe cant 2/3 dintr-o ciocolata scoasa din timp la temperatura camerei (mai frumos e daca vei combina alba cu neagra, eu am pus doar neagra).
5. Crema obtinuta o imparti in trei parti in castronele diferite. In primul pui cocos, in al doilea merisoare sau stafide inmuiate in rom si in al treilea, ciocolata maruntata. Omogenizezi in fiecare vas.
6. Aseaza o foaie tip blat, intinde uniform crema cu cocos, iar foaie, apoi crema cu merisoarele (eu le-am pus sus) si a treia foaie, finisajul fiind stratul de crema cu ciocolata maruntata. Eu am inversat cu merisoarele deasupra.
7. Presara fulgi de ciocolata si apoi introduci prajitura la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Feliezi cuburi mici ca mine, sau in romburi mai mari.
Liv(e) it!
Prajitura Intercontinental

Comments

  • Ce frumoasa e!
    Prezentarea…ca de obicei! <3

    gaby_d 28/12/2014 18:53 Reply
    • Multumesc Gaby pentru comentariu. Ecelenta prajiturica, apreciata laudativ in unanimitate 🙂

      Food Design 28/12/2014 19:17 Reply
  • Arata extra ! Imi inchipui cat e de buna ! Sarbatori fericite >:D<

    Mihaela 28/12/2014 23:20 Reply
  • La multi ani, Lia! Sa aveti un an cu sanatate, cu toate bune si asezate! Spor in tot ceea ce faci si numai bine!

    Laura Nechita 01/01/2015 19:33 Reply
    • Ma bucur foarte mult sa te reaud, Laura! Multa-multa sanatate si sa va mearga foarte bine in noul an.

      Food Design 01/01/2015 22:37 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..