Prajitura Piernik, turta dulce, frisca, ciocolata

  • on 17/12/2014
  • 119 Views
  • December 17, 2014

Prajitura PiernikCadoul pe care vi-l ofer de Craciun este prima mea reteta video, montata in maniera mea, vesela de data aceasta, imi doresc sa va aduca zambetul pe buze asa cum bine v-ar sade sa intampinati frumoasele sarbatori de iarna. Aceia dintre voi carora va pasa, puteti sa ma sustineti luna aceasta prin like & share in campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär” pe Facebook, cautand aceasta reteta video in timeline-ul paginilor Dr. Schar, Gourmandelle si la mine in pagina Food Design, premiul este deloc de neglijat. Multumesc pentru sustinere.

Precum este cozonacul prajitura noastra traditionala de Craciun si de Pasti, Piernik-ul este o prajitura traditionala poloneza. “Piernik” se traduce cu: turta dulce. Cat timp sta la cuptor, bucataria voastra va fi inundata de aromele Craciunului: scortisoara, cuisoare, ghimbir, iar cei indrazneti, sa puna si un praf de piper :). Rezultatul este incantator: cu multa ciocolata pe deasupra, straturi de frisca vanilinata si gem de portocale la mijloc care o umidifica, aroma de portocale fiind potrivita cu sarbatorile de iarna.

Mai multe detalii despre campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär”, initiata de Dr. Schär Romania si gazda proiectului Gourmandelle, blog cu retete de mancaruri vegetariene si fara gluten, am scris mai multe in prima mea reteta publicata pentru aceasta campanie: Budinca de casa (fara gluten) cu pere si arahide si la reteta Briose fara gluten, cu crema si fructe.

Vizionare placuta pe canalul video Food Design-YouTube!

Prajitura Piernik

Tava mea de chec (cozonac?): 12 x 25 cm
INGREDIENTE
BLAT
150 g unt
100 g zahar (brun)
200 g miere
3 oua mari
375 g faina “Mix It”- Dr. Schar (oricare, e fara pretentii)
1 praf de copt fara gluten sau 1 lgr bicarbonat de sodiu (folositi din el asa cum scrie pe plic, proportionati la cantitatea de faina)
sare
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita ghimbir
1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita cuisoare
OPTONAL: praf de piper
FRISCA
225-300 ml smântâna (in functie de aria tavii)
1 pachet zahar vanilat
30 g zahar
1 plic întaritor de frisca fara gluten (DOAR LA NEVOIE)

100 g gem de portocale sau de prune
DECOR
140-180 g ciocolata neagra (cuvertura Fin Carre de la Lidl am folosit)
3lg miere (iese cam tare) sau 2-3 lg lapte (mai moale)
3 biscuiti fara gluten glazurati “Orangino” – Dr. Schar
50g ciocolata alba pentru stelute
cirese confiate, orice fructe deshidratate
Prajitura Piernik cu ceai
PREPARARE
BLATUL
Preincalzeste la 160 grd cuptorul (cu ventilator cine are)
Imbraca in hartie de copt tava de chec.
1. Intr-o craticioara, la foc mediu, incalzeste untul cu zaharul si amesteca pana se topeste zaharul.
2. Opreste focul. Adauga mierea (nezaharisita, altfel o topesti un pic si pe ea la foc) pana aceasta se topeste. Lasa amestecul la racit.
3. Pune faina intr-un castron cu praful de copt si sarea.
4. Adauga mirodeniile uscate in faina si omogenizeaza.
5. Bate ouale.
6. Adauga “siropul” racit in oua.
7. Adauga amestecul umed in cel uscat.Omogenizeaza cu telul fara a suprabate, pentru ca aceasta conduce la obtinerea unei prajituri uscate.
8. Toarna aluatul in forma tapetata.
9. Se va coace la 150 grd timp de 50-55 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
10.Dupa ce ai scos tava din cuptor, o mai lasi 20 de minute in forma, apoi scoti blatul cu hartie cu tot pe un gratar la racit.
11.Cu un cutit zimtat taie blatul in 4 bucati pe lung, depozitand pe tavi.
FRISCA
1. Smantana o o lasi la congelator 15 minute inainte de folosire.
2. Rastorni într-un castron de mixer si bati la viteza mica. Când începe sa creasca, adaugi treptat zaharul si dai mixerul la o viteza mai mare.
3. Când se îngroasa, adauga zaharul vanilat si, daca da semne ca nu se intareste, pune si întaritorul de frisca, apoi introdu la frigider si lasa la rece.
ASAMBLARE
1. Omogenizezi gemul.
2. Ungi primul strat de blat cu frisca, apoi pui urmatorul blat, ungi cu gem, iar blat, ungi cu frisca si termini cu ultimul strat de blat.
DECOR
1. Intr-un ibric cu fund gros pune cuvertura de ciocolata rupta mic si aseaz-o la foc minim, amestecand pana se topeste. Daca este alta ciocolata, o pui rasa si topita la bain-marie.
2. Amesteci si cu mierea si omogenizezi. Combinatia aceasta mi-a iesit acum cam tare, de aceea as modifica sa fie amestecata cu 2-3 linguri de lapte in loc de miere.
3. Acesta cuvertura se toarna imediat, alte tipuri, se mai lasa la racit 5 minute. Sa fie fluida dar nu zeama.
Cat este calda, fixezi si biscuitii glazurati “Orangino”.
FIGURINE
1. Topeste la bain-marie ciocolata alba menaj sau de buna calitate (unele au amidon, naspa), rasa ori rupta micut.
2. Intinde-o cu fundul lingurii sau o spatula pe o hartie de copt, in strat subtire de 2 mm. O racesti 2 minute la congeator.
3. Scoti ciocolata (nu este impietrita ci tare) si decupezi forme din ea.
Am decorat stelute ca in poze si am inviorat cu fructe rosii: merisoare si goji moi. Daca goji sunt tari, le hidratezi cateva minute in apa si le scurgi bine, eventual uscate in prosop de hartie.
Se taie a doua zi dupa ce s-a inmuiat de la umplutura (pare insiropata).
Sa va fie de folos … si Craciun fericit!
Prajitura Piernik
Prajitura Piernik

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..