Briose fara gluten, cu crema cu mscarpone si fructe

  • on 06/12/2014
  • 111 Views

Cum se putea sa vina ziua de azi pe blog fara ceva dulce, pufos si bun? 🙂
Mai multe detalii despre campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär”, initiata de Dr. Schär Romania si gazda campaniei Gourmandelle, blog cu retete de mancaruri vegetariene si fara gluten am scris in prima mea reteta publicata pentru aceasta campanie: Budinca de casa (fara gluten) cu pere si arahide.
Ideea asamblarii unor magdalene fara gluten, produse de “Dr. Schar”, ca pe niste minitortulete, mi-a venit de la forma lor, arata ca niste blaturi de tort in miniatura. Am alcatuit doua creme pe baza de frisca, mascarpone si ciocolata alba, inviorate cu fructe de padure. Un desert rapid de facut si de efect pentru masa sarbatorilor de iarna, mai ales daca intrati in criza de timp cu pregatirile.
Nu stiu daca mai trebuie sa repet, nu este nici cea mai mica diferenta de gust fata de preparatele dulci cu gluten.
Accesand link-ul, veti gasi grupate minunate preparate fara gluten gatite si propuse de talentatii mei prieteni bloggeri din zona culinar.
Briose fara gluten, cu crema si fructe de padure
INGREDIENTE
1 cutie cu 4 briose (sunt maricele) “Magdalenas”-Dr. Schar
CREMA ALBA
70 gr ciocolata alba
100 ml smantana pentru frisca
1 intaritor (nu neaparat folosit, dar sa ai la indemana pt. ca este pretentioasa smantana din lapte de vaca)
50 gr mascarpone
1 plic zahar vanilat
OPTIONAL: 30 g unt 80% grasime (la temperatura camerei)-am pus pentru o consistenta mai ferma

CREMA ROZ CU FRUCTE
120g piure din fructe (de padure am avut la congelator, vara caise)
1 lingura de zahar (optional)
1/2 lingura faina “Mix Pattiserie” / Dr. Schär
1/3 din crema alba
50 gr mascarpone

ANEXE
Fructe pentru asamblare si decor
Figurine colorate homemade (lapte praf + miere + colorant alimentar)
Briose fara gluten, cu crema si fructe de padure
PREPARARE
CREMA ALBA
1. Rade ciocolata.
2. Incalzeste la bain-marie frisca. In nici un caz nu trebuie sa clocoteasca. Se incalzeste doar cat sa se topeasca ciocolata rasa.
3. Adaugi ciocolata rasa si amesteci pana se topeste. Dai la rece in frigider.
4. Cand s-a racit (a stat minim 1 ora – recomandat 2-3 ore la frigider) o mixezi pana rezulta o crema pufoasa, lucioasa, neteda. Adaugi intaritor doar daca nu creste prea repede, semn ca poate sa nu se bata tare (conteaza foarte mult ca smantana sa fie cat mai grasa)
5. Untul la temperatura camerei se mixeaza cu crema mascarpone si zaharul vanilat timp de vreo 2 minute.
5. Adaugi in ea 1/3 din crema ganache de ciocolata cu frisca si dai cateva impulsuri cu mixerul. Restul amesteci cu telul para, cu miscari de jos in sus in crema mascarpone. Cu telul pentru ca suprabaterea conduce la taierea cremei.
Dai la rece.
Briose fara gluten, cu crema si fructe de padure
CREMA ROZ
1. Fructele se dezgheata intr-o sita inoxidabila pusa pe un vas. Peste noapte vor sta la frigider, daca le lasi. Vor lasa multa zeama, pe care o poti folosi in combinatie cu sucuri de fructe proaspete: portocala, limete, etc.
2. Fructele scurse se paseaza cu blenderul cu brat vertical in vasul in care va fierbe. Se mai adauga cateva linguri din zeama scursa si lasi la foc mediu.
3. Intr-o cana pui faina “Mix Patisserie” (in loc de amidon) si adaugi treptat din sucul de fructe scurs, in timp ce freci cu lingura ca sa nu ramana cocoloase. Obtii o scrobeala.
4. Adaugi treptat scrobeala in fructe si continui fierberea amestecand cu telul para pana omogenizeaza. Din momentul in care incepe se lege si sa fiarba, il mai tii 2 minute. Obtii un sos gros, nu consistenta unei creme tari. Dupa racire sa fie ca o budinca foarte moale.
Opresti focul si dai la frigider ca sa se raceasca foarte bine.
5. 1/3 din crema alba rece (poti sa o tii 15 minute la congelator inainte) o mixezi cu mascarpone cu grija, nu foarte mult timp, sa nu se suprabata si sa se taie.
6. Adaugi piureul de fructe rece si mixezi doar cat omogenizeaza.

ASAMBLARE
Caisele din magdalene sunt zone mici raspandite, nu este una mare la mijloc, deci nu se deformeaza la taiere.
1. Taie briosa in 3. N-am probat daca merge si insiropat, puteti incerca, dar sunt suficient de moi, pufoase si cremoase, ar fi un exces de zel.
2. Aplici cu posul cu dui mic doua cercuri concentrice pe un disc. Alternezi cu fructe de padure scurse.
2. Pui deasupra disc din briosa, crema (alternativ roz si alb, daca vrei) si iar disc.
3. Ornezi cu crema dorita cu un dui mare.
4. Decorezi cu fructe de padure si ornamente festive cu tema Craciun si Anul Nou. Am ales stelute.
Sa va fie de folos!
Briose fara gluten, cu crema si fructe de padure

Comments

  • Pe cat de frumoase pe atat de gustoase!

    Maria Mihalache Maria Mihalache 07/12/2014 22:10 Reply
    • Multumesc, Medi, pt comentariu si vizita. 🙂

      Food Design 08/12/2014 14:47 Reply
  • Ce bine arata !!!!

    Simona 07/12/2014 23:25 Reply
  • foarte interesant articolul dar si briosele pe care le prezentati.
    este o provocare pentru noi sa dam in productie astfel de produse pentru ca este o nisa mai restransa dar va multumim ca oferiti astfel de exemple care sa ne indulceasca in fiecare zi

    Adrian 10/12/2014 12:05 Reply
    • Adrian (in online ne tutuim, avem voie 🙂 ) sunt onorata sa aflu ca ideile mele atrag atentia si inteleg ca sunt apreciate de un specialist in panificatie. Multumesc!

      Food Design 10/12/2014 19:37 Reply
  • Pingback: Prajitura Piernik (Polish Gingerbread) | FOOD DESIGN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..