Supa-crema de gulii cu praz si cartofi

  • on 13/10/2014
  • 105 Views

Rar gatesc supe-creme, aceasta mi-a atras atentia prin compozitie, am vrut sa fie altceva decat vesnica combinatie cu ceapa, morcov, telina, sa variez gustul. Ne-a placut si o voi mai gati si in alte zile. Reteta am preluat-o de pe site-ul Retete ca la mama si multumesc frumos pentru idee.

Supa-crema de gulii
INGREDIENTE
SUPA
3 gulii medii
1 cartof mediu
1 praz mediu
1 lingura ulei de masline
25 g unt
1l supa din spate de pui
130g smantana
1 foaie dafin
1 praf nucsoara
sare
piper
PENTRU SERVIRE
crutoane aromate sau slaninuta fripta chips-uri
stropi ulei masline extravirgin
verdeata pentru decor
Supa-crema de gulii
CRUTOANE AROMATE
felii de paine mai veche
ulei de masline
catei de usturoi sau usturoi granulat
oregano
OPTIONAL: putin busuioc uscat
sare
Supa-crema de gulii
PREPARARE
SUPA
1. Am fiert in oala de supa, la foc molcom, in 1.5 l apa rece (sa cuprinda bine bucatile de pui) + 1 lingurita rasa de sare (va scadea la 1 l, spate de pui, vreo 3-4 buc cumparate in acest scop. Dureaza vreo 30 de minute, dupa care scoti puiul.
2. In timp ce fierbe, decojeste guliile si taie-le cuburi de vreo 2 cm. Se pot pune si din frunze tocate, eu nu am pus dar voi testa si aceasta varianta. Frunza are gust diferit, mie imi place, dar sa nu exagerezi cantitativ. Gusta frunza mai intai.
3. Intr-o tigaie cu margini inalte sau cratita care permite prajirea, incinge uleiul si untul la foc mic.
4. Spala, usuca si taie rondele prazul. Da focul la mediu si caleste-l 3-4 minute.
5. Adauga cuburile de gulii si calesti totul cat timp cureti cartoful. Mai amesteci sau scuturi continutul tigaii.
6. In acest timp, speli, decojesti cartoful, il clatesti, usuci, tai cuburi si adaugi peste praz + 1 praf de sare. Calesti totul inca vreo 3-4 minute. Stinge totul cu o parte din supa. Muta totul in oala cu restul de supa + frunza de dafin si fierbe-le vreo 20 de minute la foc mediu sau mic, cartoful trebuie sa fie patruns.
7. Strecoara supa prin sita mare de paste in alt vas, arunca frunza de dafin, pune legumele inapoi in oala de supa impreuna cu smantana si mixeaza-le cu pasatorul. Adauga treptat din supa pana omogenizeaza, mixand.
8. Condimenteaza cu nucsoara si piper. Gusta daca mai trebuie sare adaugata, ai pus deja in supa si in tigaie.
Inainte de servire, se mai infierbanta supa. Daca vrei sa arate super-fina, o poti strecura printr-o sita mai fina si incapatoare.
Se serveste cu crutoane, fasiute de slaninuta prajite si decorezi cu un pic de verdeata din care iti place.

CRUTOANE AROMATE
Cat timp fierbe supa, poti sa prepari crutoanele.
Incinge cuptorul la 200 grade.
Pune hartie de copt in tava de aragaz.
1. Taie feliile de paine cuburi cam de 1.5 cm si pune-le in mijlocul tavii mai grupate.
2. Zdrobeste si toaca foarte fin cativa catei de usturoi, sau foloseste usturoi granulat.
3. Pulverizeaza-le / stropeste-le cu ulei de masline cuburile de paine, presara foarte putina sare, adauga usturoiul si oregano + optionalele. Amesteca-le, vantura-le cu degetele grebla, rasfira-le in toata tava si rumeneste-le vreo 10 minute in cuptor (sau mai mult).
4. Dupa 8 minute le amesteci cu paleta si vezi cam cat timp trebuie sa le mai lasi. De acum, sa fii cu ochii pe ele ca se pot arde repede.
Le scoti intr-o tava ca sa se raceasca si le pui pe masa in cate un bol mic fiecaruia, ca sa isi puna treptat in farfuria cu supa pe masura ce mananca.
Sa va fie de folos!
Supa-crema de gulii

Comments

  • Si eu care m-am uitat ciudat la femeia din fata mea cu cele 2 gulii ale ei :)) Si vanzatoarea incerca sa ma convinga cat sunt de bune. Ea nu a reusit, voi insa da :*

    Alexandra Butnari 14/10/2014 10:52 Reply
    • :)) … n-am mai gatit nici eu gulii. decat in salate am ras ca mi se pareau fade. multumesc Alex pt comentariu.

      Food Design 14/10/2014 12:25 Reply
  • Si mie imi plac supele crema si incerc sa fac din tot felul de legume. La pranz vin la tine la mas,a da? 🙂

    Paula Gafitescu 14/10/2014 11:53 Reply
    • da, da, ca iti dau si un tort nebunie 🙂 …azi avem mare eveniment in familie <3

      Food Design 14/10/2014 12:26 Reply
  • Arata frumos supa, as gusta si eu din ea 🙂

    simonacallas 14/10/2014 19:39 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..