Magiun de prune fara zahar, la cuptor

Ineditul acestei retete este ca nu contine deloc zahar. Recomandate sunt soiurile foarte dulci de prune, unii le spun argen, altii arjane, depinde de zona tarii.

MAGIUN DE PRUNE

INGREDIENTE
4 kg prune (cantarite cu samburi) cat mai coapte
… si 3 borcane de 450g cu capac

PREPARARE
1. Speli bine cu apa calda si detergent borcanele si le lasi la scurs.
2. Spala prunele si scurge-le.
3. Indeparteaza coditele, rupe-le in doua pe lung si scoate samburii.
4. Eu am folosit o cratita groasa din inox de vreo 4.5 l. Pune toate prunele in cratita fara nici un pic de apa (tips-ul 1). Pune un capac pe masura inchis etans, porneste focul la mediu spre mic si te mai uiti dupa vreo 15 minute, ar trebui sa inceapa sa lase zeama. Cand incep sa lase zeama, redu focul la minum si lasa-le pana se inmoaie bine, amestecand ocazional cu o lingura din lemn. Ai sa vezi ca prunele devin visinii si inca isi pastreaza forma.
5. Intre timp aprinzi si cuptorul la 180 grade (tips-ul 2 e sa il coci in cuptor si nu se lipeste).
6. Cu pasatorul de cartofi, terciuiesti prunele de acum foarte moi. Treaba asta pe plita dureaza maxim o ora (la 4 kg de prune si cratita cu pereti inalti. Conteaza suprafata de evaporare sa nu fie foarte mare sa se arda la cuptor. Amestecul este acum o masa moale, neprinsa de fund. Daca prunele voastre nu au suficienta zeama, ca sa nu se afume, puneti intermediar intre focul dat la minim si cratita o plita dintr-aceea dubla sau tinichea groasa.
7. Opresti focul pe care a fiert, amesteci si pui iar capacul etans. Introduci in cuptor pe treapta de jos fiind cratita inalta. Reduci focul de la inceput la mic. La treapta 3 (aragaz cu gaz), si uiti de el acolo pentru vreo 5 ore. Te mai uiti la el, dar nu prea des. Cand il scoti la final, tine cont ca se mai intareste cand se raceste. Nu trebuie sa aiba zeama, dar nici total uscat sa nu fie. Desi sub capac, prinde o culoare inchisa la suprafata. N-am scos si amestecat decat de 3 ori in aceste 5 ore.
Atentie! Daca preparati din mai mult de 4 kg de prune, alegeti o cratita cu diametru mai mare, altfer dureaza prea mult timp.
Daca anul a fost ploios si fructele au multa zeama, nu mai acoperiti cu capac vasul.
8. In timp ce mergea cuptorul, am sterilizat si borcanele pt o jumatate de ora tot in cuptor. Le-am pus goale pe langa cratita, desigur, fara capac. E bine sa faci operatiunea mai la final, ca sa ramana cat mai calde.
EDIT: nu mai este nevoie de sterilizare daca efectuati pasul urmator cu fierberea borcanelor in cuptor. Oricum se sterilizeaza in 20-30 de minute.
9. Pune borcanele calde intr-o tava din metal (cand e gata si magiunul) ca sa nu crape si umple-le cu magiun fierbinte. In acest timp nu opresti cuptorul.
10. Borcanele pline le bagi la cuptor fara capac pentru vreo 20-30 minute, tot la foc foarte mic pana prinde o crusta (tips-ul 3). Asa am procedat in fiecare an. Vor mai scadea cu 2-3 cm cantitativ, dar vei avea un magiun de calitate. Opresti focul si le lasi acolo sa se raceasca. Cand le scoti, insurubezi capacele care au fost oparite 1 minut in apa clocotita, dar cu focul stins si bine uscate apoi. Crusta etanseaza si nu este nevoie de conservant.
Este dulce-acrisor, nu ii trebuie zahar, pectina si zaharurile il fac sa fie cum trebuie. Cu cat prunele vor fi mai coapte, cu atat mai dulce va fi magiunul.
Se depoziteaza in spatii racoroase si intunecate. Eu le scot pe raftul din balconul inchis, unde nu ingheata iarna. Sa nu va asteptati sa fie la fel de dulci ca magiunul cu zahar, dar asa ne place noua pentru ca tinem cont de calorii in alimentatie.
Sa va fie de folos!

MAGIUN DE PRUNE
MAGIUN DE PRUNE

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..