Tarta rustica cu prune indulcite si nuci

  • on 18/08/2014
  • 163 Views

Stiu ca nu toti sunteti fericiti sa va spun ca mie imi miroase a toamna. Unei retete pastrata de anul trecut in baza de date, i-am ales umplutura cu fructe de sezon. Ce combinatie putea fi mai buna decat prune cu nuci? Dedic acest preparat bunicelor mele care mancau la gustarea de dupa-amiaza, prune cu nuci din propria gradina. Gasesc foarte potrivit acest aluat pentru genul acesta de prajituri sau fursecuri umplute cu fructe deshidratate .
Atrag atentia, grisul si amidonul se adauga doar in cazul in care fructele sunt excesiv de zemoase. Asa cum am avut eu prunele astea, se presara putin.

Tarta rustica cu prune

INGREDIENTE
500 g faina alba (iese mai fina, eu am pus faina de la tara 650)
125 ml apa clocotita
125 ml ulei de floarea soarelui
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
600 g prune (orice umplutura dulce sau sarata)
100g nuci
1-3 linguri gris de grau sau pesmet (se pune daca folosesti umplutura care curge: fructe, gem, etc.)
3 linguri zahar (+1 daca o vrei mai dulce) + 1 pentru pudrat, dar nu prefer
1-2 linguri amidon alimentar (se pune doar in fructe sau dulceata mai lichida)
Tarta rustica cu prune
PREPARARE
1. In bolul pentru aluat, torni apa fierbinte si uleiul.
2. In alt castronel amesteci faina cu praful de copt si sarea.
3. Adauga faina (cu alba iese mai fina) in apa cu ulei, amesteci bine la inceput cu telul ca sa nu se faca cocoloase, apoi cu o lingura sau spatula.
4. Rezulta un aluat moale ca plastilina si deloc lipicios. Il lasi asa in bol pentru 20-30 minute la odihnit (timp in care vei pregati umplutura).
5. Dupa acest timp aluatul odihnit il framanti putin pe blatul de lucru. Infainezi doar daca are tendinta sa se lipeasca. La mine fiind blatul lucios nu s-a lipit.
Tarta rustica cu prune
6. Taie hartie de copt pe masura tavii celei mai mari de aragaz.
7. Macini nucile la robot pastrand o granulatie mare sau cum am procedat eu, le-am pus intr-o punga si zdrobit cu sucitorul.
8. Scoti samburii la prune, le tai in sferturi (in 4 pe lung am preferat).
9. 3 linguri de zahar si amidonul (daca este cazul) le rastorni peste fructe (la mine prune + nuci)
Tarta rustica cu prune
si amesteci. Atentie, daca fructele nu sunt zemoase, cum am avut eu aceste prune care nu erau rascoapte, puteam sa nu mai pun deloc acest amidon sau cel mult o lingura rasa si era mai bine sa incep cu ele sa le prepar ca sa lase mai mult suc decat atat
Tarta rustica cu prune
10. Incingi cuptorul la 180 grade. La cuptorul meu pe gaz care arde cam tare la baza prajiturile, pun o tava groasa pe “vatra”.
11. Blatul de lucru lucios nu este nevoie sa il infainezi. Decat daca este aderent. Intinde cu sucitorul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tavii de aragaz cu 4 ochiuri. Sa ai grija sa fie mai groasa la mijloc si mai subtire la margini, este foarte important la degustare sa nu fie strat mare de coca.
12. Rulezi pe facalet foaia si o transferi pe hartia de copt.
Tarta rustica cu prune
13. O presari cu grisul doar central si numai daca suspectezi ca fructele lasa zeama multa (eu trebuia sa pun doar 1 lingura nefiind foarte zemoase) si marginile se vor intoarce peste umplutura.
14. In mijloc rastorni toata umplutura. Nivelezi doar putin, lasand cam 8cm perimetral liber. Eu am intors inutil mai mult si oricum le-am rasfirat mai mult decat in poza.
Tarta rustica cu prune
Si acum, dupa ce am facut-o, va indemn sa construiti gramajoara de fructe mai groasa perimetral, unde este aluatul dublu, altfel, la mancat vei simti mai mult aluat decat umplutura. De aceea in ingrediente am mai adaugat 100g fructe in plus peste 500.
15. Impachetezi astfel: tragi o latura a foii de aluat peste umplutura
Tarta rustica cu prune
si continui in cerc, parte cu parte
Tarta rustica cu prune
pana inchizi prajitura, dar sa ramana mijlocul de fructe neacoperit (era mai bine sa fi intors mai putina margine ca sa se simta mai multe fructe cand se mananca marginile).
Tarta rustica cu prune
16. Presezi usurel cu mainile deasupra, ungi aluatul cu apa si presari zahar deasupra, daca faci cu umplutura dulce.
Tarta rustica cu prune
17. Introduci tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 40 minute. Dupa primele 20 de minute daca are tendinta sa se rumeneasca la baza inainte de a se fi copt, o ridici inca o treapta tava pt. ca se tine minim 35 minute. Eu am dat focul prea mic si nu se rumenea si am tinut-o cam mult ca sa se rumeneasca.
18. O lasi sa se racoreasca, dupa care o poti portiona.
Aluatul este si fraged, si crocant, este perfect pentru acest preparat. Iar prunele combinate cu nuci sunt o nebunie culinara. Portionati triunghiuri.
Liv(e) it!
Tarta rustica cu prune
Dana a gatit aceasta tarta in varianta cu mar si nuci. Felicitari, arata foarte bine! Preparatul Danei:
tarta rustica cu prunetarta rustica cu prune
tarta rustica cu prune
Tarta rustica cu pruneTarta rustica cu prune
Tarta rustica cu prune

Comments

  • Tarta cu prune ne place la nebunie! rustica sau clasica, cu nuci sau fara it”s big kove :))
    Foarte frumoasa prezentarea .

    Sisters' Kitchen 19/08/2014 12:51 Reply
    • Imi face mare placere si onoare comentariul tau 🙂 Multumesc!

      Food Design 19/08/2014 14:12 Reply
  • Imi place maxim!!

    Andreea Denisa 19/08/2014 15:00 Reply
    • Dea, ce surpriza sa te opresti pe aici. Ma bucur sa aud asta.

      Food Design 19/08/2014 16:15 Reply
  • Toamna am inceput si eu sa o simt! Dar imi place mult prezentarea, povestea din spatele pozelor…

    cristinatoth 21/08/2014 9:32 Reply
    • Imi merg drept in inima vorbele tale <3 . Ma intrebam daca o placea si altcuiva in afara de mine, asa ca ma bucur tare pentru confirmare 🙂

      Food Design 21/08/2014 11:02 Reply
  • Fain mai arata tarta ta si-mi place si aluatul. Nu am facut niciodata un astfel de aluat pentru tarte insa e bine de retinut. Te pup!

    Paula Gafitescu 21/08/2014 17:11 Reply
    • Da, m-am mirat ca este cu apa fierbinte. Lenei i-a iesit fin datorita fainii superioare, eu am folosit faina de la tara, departe de cea 3 nule.

      Food Design 21/08/2014 18:01 Reply
  • arata foarte bine desi am facut ieri o prajitura cu prune voi face si o tarta cu prune arata prea bine sa nu o fac multumesc ptr postare

    anybyredy 21/08/2014 20:21 Reply
    • Any, ma bucur ca ai calcat pragul blogului meu si pentru increderea acordate. Acum, dupa ce am facut-o, am tot comentat despre imbunatatiri. Sa fie cat mai multe fructe (am marit de la 500 la 600g), daca nu sunt zemoase sa nu pui nici gris, nici amidon. Cu faina de buna calitate va fi mai aratoasa, si sa pui strat dublu de fructe pe marginea de sub aluatul care se intoarce, altfel se va simti mai mult aluat si vei avea placerea sa mananci biscuti in loc de tarta 🙂 Sper sa fii multumita.

      Food Design 21/08/2014 20:35 Reply
  • Multumesc,Livia!Ce dragut din partea ta sa pui si pozele mele!
    Ne-a placut foarte mult tarta, de la mic la mare😊
    Am folosit faina de alac, sub mere am pus o lingura de gris si peste doar 2 lingurite de zahar si vanilie. Perfecta pt o zi ploioasa!

    Dana 01/09/2018 15:25 Reply
    • Dana, iti multumesc pentru incredere! Pozele tale sunt extraordinare si tarta ta arata de departe mai bine decat cea din blog :), se pare ca faina a jucat un rol important. Pentru noi bloggerii aceasta este rasplata si multumirea si ne face mai responsabili.

      Livia 01/09/2018 16:40 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..