Placinta greceasca cu foi si sirop de lamaie

Este de departe printre preferatele mele, dupa ce am gatit-o pur si simplu nu ma mai opream din mancat. Am mai mancat o data in oras ceva asemanator si de asemenea, as mai fi vrut o portie. Se prepara usor si este delicioasa.
Placinta greceasca

Ingrediente

  • 400g foi placinta (am pus 360g + 2 linguri gris)
  • 300g iaurt grecesc
  • 200g zahar
  • 5 oua
  • 150ml ulei de masline
  • 1 plic praf de copt
  • 3 plicuri zahar vanilat

PENTRU SIROP

  • 6 linguri zahar
  • 500ml apa
  • 1 lamaie (coaja rasa si zeama)esenta de lamaie (am suplimentat zeama de lamaie)
  • 1 lamaie (coaja rasa si zeama)
  • esenta de lamaie (am suplimentat zeama de lamaie)

Placinta greceasca
PREPARARE
1. Foile dezghetate sau proaspete le rupi bucatele cam de 3 cm.
2. Preincalzesti cuptorul la 180 grade.
3. Mixezi ouale cu zaharul, uleiul, praful de copt si zaharul vanilat.
4. Adaugi iaurtul si foile rupte si amesteci bine cu o spatula.
5. Tapetezi o tava (20cm/30cm) cu ulei si faina sau doar hartie de copt. Daca folosesti un vas yena nu trebuie uns cu nimic. Sa ai grija, ca isi dubleaza volumul. Vasul meu mare de yena (cel mare) era ocupat, asa ca am folosit acest vas mic yena (1.5l) in care am pus cam 65% din compozitie
Placinta greceasca
si un vas ceramic pentru restul (asa am avut).
Spuneam ca torni compozitia in tava si introduci in cuptorul preancalzit la 180 grade C si se va coace pentru cca. 40 minute, depinde de forma vasului si grosimea placintei.

SIROP
1. Pentru sirop, razi coaja de la lamaie.
2. Caramelizezi 6 linguri de zahar astfel: intr-o cratita cu fund gros (inox prefer eu) imprastii uniform zaharul si pui la foc mediu. Cand incep sa se formeze insulite de zahar topit, mai reduci focul ca sa nu se arda (devine amarui) si cu o lingura metalica rotesti in insulite largindu-le si topind tot zaharul pana devine auriu.
3. Stingi cu 500 ml apa fierbinte. Atentie la aburi.
4. Adaugi coaja de lamaie.
6. Dai deoparte si adaugi zeama de lamaie si esenta de lamaie.
7. Lasi siropul sa se racoreasca.
8. Cand placinta este gata si rumenita frumos, o scoti din cuptor si torni deasupra siropul de zahar ars.
Placinta greceasca
O lasi sa absoarba siropul si sa se raceasca. Sa portionezi rece.
Liv(e) it!
Placinta greceasca

ALTE RETETE DE PATISERIE DELICIOASA:

Tarta imperiala cu oua si migdale – TECULA MECULA

tecula-mecula tarta cu migdale

Aluat fraged pentru prăjituri de casă și plăcinte
Aluat fraged pentru placinte si prajituri de casa

Cornuri de casa cu unt, tip croissant
Cornuri-croissant-de-casa

Comments

  • Ai mare dreptate Didi…placinta asta face parte din dulciurile din care mananci si nu te mai opresti ! Buna de dat la altii, nu ???
    Si noua ne place rece scoasa de la frigider…hai sa fie si cu un glob cu inghetata !

    Sidy 30/07/2014 15:45 Reply
  • mmmm,ce buna trebuie sa fie!!

    Iancu Lubita 02/08/2014 12:47 Reply
  • Pare usor de facut si imi imaginez ca e si buna.
    Am sa o incerc si eu 🙂

    Claudia 02/08/2014 16:51 Reply
    • Intrase in spamuri acest comentariu. E foarte usor de facut …si de mancat 🙂

      Food Design 08/08/2014 16:23 Reply
  • Si mie o portie , va rog 🙂 !

    Simona 29/08/2014 17:59 Reply
  • 😡 Ce pofta mi-ai facut cu placinta asta

    Ildikó 11/09/2014 15:35 Reply
  • Pingback: Sambusek | FOOD DESIGN

Leave a Reply to Sidy Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..