Salam din Marshmallow, o reteta rapida

M-au intrebat cativa ce sunt Marshmallow (care s-ar traduce “nalba”). Desi le vazusera si chiar mancasera de cateva ori, nu stiau ca se numesc Marshmallow. Sunt acele bezele moi, gumate, de forma cilindrica sau pernute.
Istoria lor este frumoasa, surprinsa am fost cand am aflat ca intrebuintarea sevei/maduvei nalbei era cunoscuta in Egiptul Antic. Din pacate, versiunile pre-moderne care aveau la baza seva de nalba, au disparut de pe piata. In Egiptul antic, seva din tulpina de nalba (Althaea officinalis) era folosita in scopuri terapeutice dar abisnuiau sa o combine cu nuci si miere, devenind un desert foarte pretuit la acea vreme.

Versiunea mai târzie de reteta franceza, numit Pate de guimauve (sau “guimauve” pe scurt), a inclus in bezea albusul de ou si a fost de cele mai multe ori aromatizat cu apa de trandafir.
O alta reteta pre-moderna, foloseste maduva plantei de nalba, mai degraba, decât seva. Tulpina a fost cojita înapoi iar maduva moale si spongioasa a fost fiearta în sirop de zahar si uscata pentru a produce un produs de cofetarie moale, Chewy/gumos. Tot cofetarii francezi de la începutul secolului al 19-lea, au inovat si batut seva mucilaginoasa de nalba cu îndulcitori, pentru a face un produs de cofetarie similar cu bezelele moderne.
O alta piatra de hotar în dezvoltarea de marshmallow moderne a fost procesul de extrudare aplicat de americanul Alex Doumak în 1948. Aceasta inventie a permis ca bezelele sa fie fabricate într-un mod complet automatizat. Metoda era ca acestea sa fie produse in Forma cilindrica care este acum asociat cu bezelele Marshmalow. Se lamineaza într -un amestec de amidon de porumb si zahar pudra, fin, pulverizat.

Aportul meu tinde spre zero la prepararea acestor prajituri. Am imprumutat din pragmatismul americanilor (de la care am cules reteta) ai am ales sa le prepar pentru ca au fost gata in 15 minute si apoi lasate sa se intareasca 30 de minute la rece.
Salam din Marshmallow
INGREDIENTE
varianta 1
180 g fulgi de nuca de cocos
250-300g – bezele Marshmalow colorate
………………………………..
varianta 2
IN PLUS (fata de cele de mai sus)
20g nuca de cocos
225g drajeuri cu aroma fructata naturala
1-2 linguri apa
putin colorant alimentar rosu
Salam din Marshmallow
PREPARARE
varianta 1
1. Cu o foarfeca de bucatarie, tai in doua 3/4 din cantitatea de bezele (cele cilindrice). Opresti intregi, 1/4 din cantitatea totala.
2. Întinzi o bucata mare de folie de plastic pe blatul de lucru (latimea rolei sa fie din cea mare, altfel, suprapui una peste alta cam 1/3) ca sa fie mai lata.
3. Acoperi cu nuca de cocos in strat compact cam de 1 cm.
Salam din Marshmallow
4. Topesti la foc mic jumatate din cantitatea de bezele (2/4) si amesteci pana se topesc. Opresti focul si tragi cratita deoparte de pe ochiul de aragaz incins. Incorporezi rapid restul de 1/4 bezele taiate. Asigurati-va ca sunt bine imbracate. Acestea partial se vor topi.
5. Pui lingura cu lingura amestecul pe centrul patului din nuca de cocos si deasupra pui in lung bezelele intregi oprite netaiate.
Salam din Marshmallow
6. Prinde o margine lunga a foii din plastic si o aduci peste amestec formand un sul pe care il compactezi cu grija, il etansezi si ii sigilezi capetele, rasucind surplusul de plastic. Aici se procedeaza ca la salamul de biscuiti.
Salam din Marshmallow
7. Tineti-l la frigider pentru minim 30 de minute înainte de feliere si de servire. Se depoziteaza in casolete cu capac etans.

varianta 2 (pe care am preparat-o)
Raman valabili pasii 1, 2, 3 doar ca tai 2/3 dintre bezele si opresti intregi 1/3.
Salam din Marshmallow
A.-Intr-o cratita pui 1-2 linguri cu apa (ca sa nu se faca zahar ars) si drajeurile fructate, amesteci si le presezi cand se inmoaie ca sa se sfarame mai repede. Pot ramane fragmente mici. Opresti focul si tragi cratita de pe ochiul cald.
Salam din Marshmallow
B.-Culoarea rezultata fiind galbuie, am adaugat putin colorant alimentar rosu ca sa obtin rozul final.
Salam din Marshmallow
C.-Pui bezelele taiate in aceasta “ciorba” groasa si le imbraci bine.
Salam din Marshmallow
Mai departe raman valabili pasii 5, 6, 7.
Aceasta varianta este inviorata de gustul puternic fructat dat de drajeurile topite.
Sa va fie de folos!
Salam din Marshmallow

Comments

  • Geniala idee 🙂 Un salam dulce si frumos colorat, copiilor le-ar placea 🙂

    simonacallas 12/05/2014 22:12 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..