Reteta de mascarpone preparata acasa

  • on 13/04/2014
  • 1196 Views

Mascarpone se poate prepara simplu, din doua ingrediente, la domiciliu. Veti obtine o compozitie neteda, cremoasa, groasa, mai consistenta decat cea din magazin. Pentru aceasta, veti folosi fara grija smantana lichida. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu smantana pentru frisca La Dorna (reclama gratuita), dar trebuie sa tineti cont ca este deja indulcita, asta ar fi un neajuns, ca se poate folosi doar la preparate dulci (prajituri si torturi). Stiu ca va preocupa sa aflati daca pretul justifica actiunea. Depinde in ce tara locuiti. Din 400 g de smantana lichida cea mai ieftina si subtire am obtinut 200 g mascarpone. Din La Dorna n-am fost inspirata sa o cantaresc inainte si dupa, am obtinut multa, a separat doar putin zer. Am luat-o cu mana calup, asa era de consistenta si am rupt bucati pe care le-am introdus in borcan. Se poate taia cu cutitul, atat este de groasa cea din smantana pentru frisca La Dorna. Se poate depozita fara sa se strice in frigider, pana la o saptamana.

Italienii folosesc aceasta branza in preparate dulci dar si sarate. Toti ati mancat si cunoasteti Tiramisu, exista insa multe alte retete delicioase cu mascarpone pe care le inregistrez la finalul acestei retete. Am observat in blogosfera, o avalansa de torturi si prajituri care au in componenta crema pe baza de mascarpone. Pentru Pasti v-am pregatit o surpriza dulce care are in componenta si o crema din mascarpone si lamaie. Nu te-ai astepta sa fie atat de racoritoare avand la baza mascarpone. In plus, este placut aromata >>> click aici pentru reteta de Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca

Mascarpone

Reteta de mascarpone preparata acasa

Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 3 minutes
Timp total 13 minutes
Portii 200 grame mascarpone

Ingrediente

  • 400 ml smantana pentru frisca 30-32% grasime
  • 1 lingura mare plina cu zeama de lamaie

Mascarpone
PREPARARE
1. Pune smantana intr-o oala cu fund dublu sau una foarte groasa si incalzeste-o la foc mediu-scăzut, amestecand constant, pana cand ajunge la 85/90 ° C. Va dura aproximativ 15 minute. Daca da semne ca vrea sa clocoteasca, mai pune o plita de protectie sub oala si dai focul la minim. Iti mai spun un truc: cutiile de smantana nu le goli doar printr-un orificiu. Taie cutia total la capatul de sus si aduna de pe pereti toata smantana cea groasa depusa. Daca o golesti doar prin orificiu, pe peretii cutiei ramane smantana grasa si o vei arunca cu ambalajul.
2. Adauga zeama de lamaie si amesteci până când capata un pic de consistenta crema. Probeaza si vezi daca aceasta compozitie imbraca lingura cu o pelicula opaca, cam de consistenta laptelui de pasare, daca ai mai preparat asa ceva. Timpul variaza in functie de cantitate. Orientativ va indic in jur de 2-3 sau 5 minute la cantitate mare.
Mascarpone
3. Opresti focul si lasi sa se răcească in frigider, timp de 20 minute punand craticioara cu fundul in apa rece, ar fi bine cu cuburi de gheata. Daca ai temeri ca vei defecta frigiderul, las-o sa se raceasca mai intai la temperatura camerei. Va dura mai mult timp racirea.
4. Pregatesti o panza densa (prosop nou de bucatarie din bumbac daca nu ai, sa nu fie pufos), si o pliezi in doua daca nu este foarte compacta. Daca pui tifon, trebuie sa il pui in multe straturi, minim 3-4. Daca ai o strecuratoare cu diametru mai mare, de vreo 15 cm, o pui deasupra unui castron si cu panza deasupra, marginile le fixezi bine cu un elastic daca panza nu este suficient de mare. Daca este mare, nu mai trebuie fixata.
Prin urmare, am improvizat o sedila,
Mascarpone
ancorand-o de manerele unei craticioare si i-am capsat doua pense acolo unde statea departe de peretii vasului. M-am zapacit, pentru ca aveam strecuratoare mare, puteam sa alcatuiesc mai simplu si elegant aceasta instalatie punand panza in sita 🙂 La cantitati mari folositi sita de spaghete si cu panza deasupra (in ea).
5. Torni crema de smantana ingrosata si rece in sedila.
Mascarpone
6. Acoperi cu folie alimentara sau un capac pe masura vasului, introduci vasul in frigider si lasi la scurs pentru 24 de ore (minim o noapte), timp in care va colecta zer si va separa branza mascarpone.
Mascarpone
Stratul de deasupra va avea consistenta unei smantani groase
Mascarpone
dar la fund va fi foarte vascoasa. Prin omogenizare obtineti o branza mascarpone densa si consistenta.
Daca nu o folosesti imediat, o transferi intr-un borcanel din sticla cu capac. Poate fi depozitata in frigider rezistand pana la 1 saptamana fara sa se strice.
Liv(e) it!
Mascarpone

Iata mai multe retete cu mascarpone in compozitie: Briose fara gluten, cu crema cu mascarpone si fructe >>> reteta

Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale >>> reteta
Tort cu mascarpone, caramel, alune de padure, portocale

Tort cu banane, mure sau cirese si ciocolata >>> reteta
tort-ciocolata-mascarpone-banane-mure

Comments

  • Didi, n-as avea rabdare sa fac asta, doar daca gustul e mai bun ca a celui din comert. Eu am gasit la Lidl cu 8 ron si pare convenabil. Ideea in sine e ok !

    Mihaela 15/04/2014 14:50 Reply
    • Aceasta reteta va fi de folos celor din provincie, acolo unde nu sunt supermarket-uri gen Lidl sau Kaufland, etc. care sa aiba produse marca proprie. Mascarpone de import este de la 14 lei in sus cutia de 250g. Ca sa nu mai vorbesc, sunt localitati unde nici nu aprovizioneaza cu mascarpone.

      Da, cu 8 lei este foarte ok, la pretul asta nimic nu justifica pierderea de timp, cu conditia sa aiba atunci cand iti trebuie, in rice zi. Si marca proprie Kaufland este tot la 8 lei.

      In acest caz, oricum experimentam pt. ca imi ramasesera 3 cutii de smantana pt frisca in urma aprovizionarii pt. un eveniment si trebuia sa le folosesc.

      Food Design 15/04/2014 16:25 Reply
  • de care smantana ai folosit?

    maria 25/08/2014 14:25 Reply
    • Marca proprie KAUFLAND era cea mai ieftina ce am gasit. 30% au toate. 32% are La Dorna dar deja e prea scumpa.
      Reteta este de folos localitatilor mici de provincie unde Mascarpone este la pret cam piperat, dar o smantana pt frisca decenta se poate gasi.

      Food Design 25/08/2014 18:12 Reply
  • Multumesc mult pentru raspuns.

    maria 26/08/2014 22:20 Reply
  • chiar asa, o iei de pe foc si-o pui in frigider ?

    ileana 09/03/2015 17:19 Reply
  • Pingback: Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca | Atelierele Roua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..