Falafel din pasta de naut, care nu se descompun

  • on 28/03/2014
  • 401 Views

Chiftelutele din naut sunt ideale in perioada postului si pentru vegetarieni. In sfarsit o reteta dupa care am reusit sa le prajesc fara probleme, nu s-a descompus nici macar una.
Se mananca in lipie, cu salate proaspete (fatoush), muraturi (mai ales ardei iuti murati), legume la grill, sos de susan (tahini) si hummus. Eu ador sa adaug muguri de pin sau miezuri de nuca fripte in tigaie intr-un strop de ulei. Mai nou se mananca si cu maioneza.
Falafel
INGREDIENTE
200 g naut
3 felii franzela (fara coaja)
1.5 lingura rasa faina
1 ceapa mare
4-5 catei usturoi
1 legatura patrunjel
1.5 lingurita rasa coriandru boabe macinat
1/4 lingurita chimion (cumin) macinat
2/3 lingurita piper
2/3 lingurita turmenic (sau 2/3 lingurita boia dulce)
chilli (dupa gust; cca 4-5 rasnite)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura seminte susan (optional)
sare
ulei pentru prajit
Falafel
PREPARARE
1. Pui multa apa peste naut si lasi la inmuiat peste noapte. Asa va arata a doua zi.
Falafel
2. Scurgi nautul de apa si mixezi bine cu robotul. Cand zic mixezi, ma refer ca le sfarami cu accesoriul de robot cu lame (cutitele) nu cu cel para pentru batut albusuri.
3. Adaugi faina, painea sfaramata, ceapa, usturoiul si patrunjelul tocate fin. Adauga restul condimentelor si mixezi iar pana se vede pe fundul vasului robottului ca devine pastoasa compozitia.
Falafel
4. Dai compozitia la frigider pentru 1 ora.
5. Incingi bine uleiul intr-un vas mic (folosesc o craticioara de 15cm diametru), scopul este sa pregatesti o baie de ulei cu nivel mai inalt decat grosimea chiftelei.
6. Iei cu lingura din compozitie si cu podul palmei presezi bine. “Liftezi” chifteaua in mana si presezi marginile ascutite, obtii o forma ca de ou aplatizat un pic.
7. Dai focul la minim (pe ochiul cel mai mic) si pui chiftele cate incap dar sa nu fie foarte inghesuite (intrau cam 5). Le urmaresti cand devin aurii, de la bicarbonat se inchid la culoare dar e ok, ajuta mult bicarbonatul.
Daca sunt cuprinse bine de ulei, se rotesc singure, nu este nevoie sa le intorci. Daca se lipesc, le intorci dupa ce s-au prajit pe o parte dar nu au voie sa se lipeasca, mie nu mi s-a intamplat.

Liv(e) it!

Comments

  • hi, hi, am facut si eu, dar parca am pus curry….cred ca sunt mai bune ale tale, eu nu ma impac deloc cu aceasta aroma.

    Mihaela 28/03/2014 14:39 Reply
    • oooo, ba imi place mult curry. daca ai sti ce gatesc eu in acest moment … hi-hi! surpriza pt. tine

      Food Design 28/03/2014 14:48 Reply
      • abia astept :)……..miros un tort, hi, hi :))

        Mihaela 28/03/2014 21:26 Reply
        • nu. e sarat. postare recenta dar la mine dureaza

          Food Design 29/03/2014 6:56 Reply
  • multumesc ptr aceasta reteta am pregatit nautu si acum ,ma duc la bucatarie sa fac si eu chiftelute voi reveni sa ma laud ,daca au iesit bune ,dar nu cred ca voi da gres mersi mult FOOD DESING ptr postari si ma bucur ca te’am descoperit pupicuri dulci din LISABONA

    anybyredy 31/03/2014 20:35 Reply
    • Any, in mod hotarat esti un om hotarat! 🙂 Daca urmezi pasii intocmai, n-ai de ce sa dai gres.
      Sa le frigi, te rog, in baie de ulei (intr-un vas mic, ca sa nu fii nevoita sa pui trei sferturi de litru).
      Astept vesti! Succes!

      Food Design 31/03/2014 20:42 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..