Prajitura de razboi – cu nuca si marmelada

  • on 14/03/2014
  • 57 Views

SURSA: este proprie, mostenire de familie. 
Intr-o prezentare dramatica, cea mai ieftina prajitura, ever. M-a induiosat cat de buna este in austeritatea ei. Pe vremea lui Ceausescu, penuria de alimente devenise atat de acuta, incat incepusera sa circule retete de prajituri folosite in timpul razboiului. Este o reteta autentica din vreme de razboi. Toti, in viata, traversam perioade “de razboi”.
Prajitura de razboi
masura tava: cca 25×27 cm
masura ceasca: cca. 100 ml
INGREDIENTE
2 oua
200 g zahar tos
200 ml ulei
2 linguri cu marmelada / gem acrisor
200 ml apa rece
1 plic zahar vanilat, arome preferate (coaja de lamaie, etc.)
1/3 lingurita cu bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie sau stropit cu otet
faina: 8-10-12 linguri pana se obtine consistenta unui aluat ca de chec.
deasupra: miezuri de nuca intregi, alti samburi intregi, stafide, rahat
Prajitura de razboi
Tava o protejezi cu hartie de copt. Indoi sau cocolosesti marginile ca sa se plieze usor pe forma.
Intr-un bol, freci cu mixerul ouale intregi cu zaharul pana se albesc si aproape ca isi dubleaza volumul.
Intr-un bol mic dezlegi marmelada in 2 cesti cu apa. Amesteci cu restul.
Stingi bicarbonatul si il adaugi.
Adaugi si restul mirodeniilor.
Pui faina la gramada. Amesteci usor de tot la inceput, ca sa nu “zboare” faina, si dupa ce s-a umezit maresti viteza. Pui faina atata cat este necesar ca sa obtii consistenta unui aluat ca de chec.
Rastorni compozitia obtinuta in tava protejata cu hartie de copt.
Deasupra presari miezuri de nuca intregi sau alti samburi intregi, stafide, rahat taiat baghetute.
Coci la 175-180 grade timp de 30 sau chiar 50 de minute pana se rumeneste pe margini si colturile se desprind.
Timpul de coacere depinde nu numai de capriciile cuptorului vostru, cum stie el sa coaca, ci si de marimea tavii folosite (cat de groasa este prajitura). Recomand strat mai subtire decat mai gros.
Liv(e) it!
SONY DSC
Prajitura de razboi Prajitura de razboi

Comments

  • Cred ca e tare buna de la nucile prajite de deasupra !

    Mihaela 14/03/2014 12:50 Reply
    • da, sa stii ca de la nucile prajite, asa este

      Food Design 14/03/2014 12:58 Reply
  • foarte misto prezentarea! ne place tare mult :d

    Co 14/03/2014 19:17 Reply
    • pai voi ma intelegeti poate cel mai bine… multumesc!

      Food Design 15/03/2014 6:23 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..