Prajitura de razboi – cu nuca si gem

SURSA: este proprie, mostenire de familie.
Intr-o prezentare dramatica, cea mai ieftina prajitura, ever. M-a induiosat cat de buna este in austeritatea ei. Pe vremea lui Ceausescu, penuria de alimente devenise atat de acuta, incat incepusera sa circule retete de prajituri folosite in timpul razboiului. Este o reteta autentica din vreme de razboi. Toti, in viata, traversam perioade “de razboi”. Va doresc numai bine! Sa ne reauzim veseli si fara ingrijorari in belsug si bucurie, cat mai curand.
SONY DSC
masura tava: cca 25×27 cm
masura ceasca: cca. 100 ml

Prajitura de Razboi cu nuca si marmelada

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 30 minutes

Ingrediente

  • 2 oua
  • 200 g zahar tos
  • 200 ml ulei
  • 2 linguri cu marmelada / gem acrisor
  • 200 ml apa rece
  • 1 plic zahar vanilat (arome preferate, coaja de lamaie, etc)
  • 1/3 lingurita cu bicarbonat de sodiu stins cu stropi de otet sau zeama de lamaie
  • 8-10-12 linguri cu faina pana la consistenta aluatului de chec
  • 100-200 g miezuri de nuca sau alti samburi intregi, stafide, rahat

1. Tava o protejezi cu hartie de copt. Indoi sau cocolosesti marginile ca sa se plieze usor pe forma. In perioade de criza se poate folosi hartie alba unsa cu ulei.
2. Intr-un bol, freci cu mixerul ouale intregi cu zaharul pana se albesc si aproape ca isi dubleaza volumul.
3. Intr-un bol mic dezlegi marmelada/gemul in 2 cesti cu apa. Amesteci cu compozitia de la punctul 2 (oua + zahar frecate).
4. Stingi cu stropi de otet sau zeama de lamaie bicarbonatul si il adaugi.
5. Adaugi si restul mirodeniilor.
6. Pui faina la gramada peste compozitie. Amesteci usor de tot la inceput cu mixerul, ca sa nu “zboare” faina, si dupa ce s-a umezit maresti viteza. Pui faina atata cat este necesar ca sa obtii consistenta unui aluat ca de chec.
7. Rastorni compozitia obtinuta in tava protejata cu hartie de copt.
8. Deasupra presari miezuri de nuca intregi sau alti samburi intregi, stafide, rahat taiat baghetute.
9. Coci la 175-180 grade timp de 30 sau chiar 50 de minute pana se rumeneste pe margini si colturile se desprind. Timpul de coacere depinde nu numai de capriciile cuptorului vostru, cum stie el sa coaca, ci si de marimea tavii folosite (cat de groasa este prajitura). Recomand strat mai subtire decat mai gros.
Liv(e) it!
Prajitura de razboi Prajitura de razboi

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..