Prajitura Chinezoaica cu glazura de galbenus

  • on 28/01/2014
  • 228 Views

Este o reteta veche dar eu abia acum am aflat din blogosfera ca ii spune “Prajitura chinezoaica”.
Ne placea grozav cand ne-o prepara mama, am gatit-o si eu de cateva ori. In toate amintirile mele insa, dupa taiere, glazura se spargea. Acum, am reusit pentru prima oara, cu un cutter de bucatarie sa o sectionez fara probleme. In alte ocazii am incercat diverse variante: fie cat era calda, fie rece, inmuiam in apa cutitul, n-am izbutit.
Perfect se taie rece cu cutterul (in acceptiunea clasica) sau cu un cutit care sa aiba lama foarte fina si ascutita, adica tot un cutter. Lama fiind flexibila, controlati mai bine, linia dreapta a taieturii, cu o rigla (destinata doar uzului bucatariei) sprijinita de marginile tavii, la mine nu a ajuns la nivelul glazurii ca sa o sparga. Daca ajunge la glazura, nu presati cu rigla, o ridicati la unul dintre capete. N-am incercat cu un cutit incalzit, ca la Snickers, dar n-are rost sa va complicati daca functioneaza aceasta solutie. Este o prajitura foarte buna, moderat de dulce.

Prajitura cu glazura de galbenus
O puteti decora cu ciocolata asa cum explic la final.
Prajitura cu glazura de galbenus
Eu o prefer asa. Simpla, imagine curata, geometrica.
Prajitura cu glazura de galbenus
Marimea tavii: 25x32cm (reperul este marimea suprafetei)

INGREDIENTE
BLAT
250 g unt moale, la temperatura camerei
6 albusuri
1 “ciupitura” de sare
200 g faina
200 g zahar tos
200 g nuca macinata (optional o puteti praji/coace foarte putin)
2 linguri cacao
2 plicuri zahar vanilat
1 praf de copt
GLAZURA:
6 galbenusuri
200 g zahar pudra
OPTIONAL DECOR:
ciocolata neagra (cu lapte am folosit, de aici contrastul mai mic)

PREPARARE
1.Untul il scoti din timp de la frigider ca sa se inmoaie.
2.Pui hartie de copt in tava in care vei coace blatul.
3.Miezurile de nuca le cureti cu grija de cojile care obligatoriu scapa, chiar si la pachetele cu miezuri vidate. Eu sparg nucile cu o zi inainte pentru ca este un proces cam migalos.
daca doresti le poti praji un pic fara ca sa le arzi si reci le macini marunt.
4.Intr-un bol formezi un amestec uscat din: nuca+cacao+faina+vanilia+praful de copt.
5.Incingi acum cuptorul la maxim 180grd (foc potrivit).
6.Bati cu mixerul albusurile impreuna cu o ciupitura de sare pana se intaresc foarte bine.
7.Intr-un vas foarte incapator,cu mixerul, freci untul cu zaharul tos pana cand zaharul se topeste. Daca vreti sa mearga foarte repede, puneti zahar pudra in loc de tos.
8.Peste unt incepi sa pui din amestecul uscat, la inceput reducand viteza ca sa nu “zboare” pana incorporezi tot. Daca devine prea uscat, ai voie sa adaugi 2-3 linguri din albusul batut ca sa poti sa incorporezi mai usor.
9.Opresti mixerul, rastorni toate albusurile peste acest amestec si omogenizezi cu o spatula cu miscari de jos in sus.

4-Prajitura cu glazura de galbenus
Ca sa omogenizati mai bine, la final mai dati numai cateva impulsuri cu mixerul, in cateva secunde dispar orice fragmente de albus, e gata!
10.Rastorni in tava protejata de hartia de copt si nivelezi cu o spatula.
11.Coci blatul la 180 grade (foc potrivit) timp de 20-30 minute, nu trebuie sa fie copt final. La mine a durat 20 minute.
12.Cat timp se coace la cuptor blatul, prepari glazura: freci cu mixerul foarte bine galbenusurile cu zaharul pudra pana se albesc si isi dubleaza volumul. Daca iti place gustul de cafea, poti sa adaugi 1 lingura de cafea solubila dar nu va mai fi galbena. Eu o prefer asa, galbena.
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus
13.Cand blatul este aproape gata, scoati tava si imediat torni amestecul cu galbenusuri in panglici de la un capat in altul, apoi o intinzi in locurile unde nu acopera blatul.
6-Prajitura cu glazura de galbenus
14.Introduci tava la cuptor si mai coci pana se intareste glazura, cam 10 minute, dar o urmaresti, daca incepe sa se rumeneasca foarte subtil pe margini, opresti focul si o mai tii 10 minute in cuptor.
16.Lasi prajitura sa se raceasca.
17.O tai cu un cutter de bucatarie sau cu un cutit cu lama extrem de fina, altfel, glazura crapa foarte tare si se sparge in cioburi. Eu am sectionat mai intai la suprafata glazura si miscarea a doua am taiat in profunzime blatul.
DECOR:
Eu o prefer fara ciocolata pe deasupra, asa simpla, galbena si frumoasa.
Daca doresti, poti rade ciocolata pe deasupra
Prajitura cu glazura de galbenus
sau sa o topesti pe abur si amesteci cu o 1-2 linguri ulei de palmier sau 2-3 linguri de lapte si desenezi in fir subtire dupa inspiratie. Cei dibaci isi imagineaza idiograme chinezesti.

Live(e) it!

  • Noi in copilarie la prajitura asta ii ziceam chinezoaica si ne era pregatita mereu de mama de sarbatori. Delicioasa!

    Rocsy Ciobanu 28/01/2014 21:02 Reply
    • Da, am cautat in blogosfera daca se mai face si am aflat si eu ca asa ii spune.

      Food design 28/01/2014 21:19 Reply
  • Felicitari arata grozav! Simply the best!
    Voi incerca si eu reteta ta! Multumesc, Sorina

    sorinapetre 29/01/2014 9:50 Reply
  • Si mie imi place mult prajitura asta. Noi punem putina cefea instant in glazura de oua. Foarte frumos ai taiat-o 😉

    Brindusa 29/01/2014 13:40 Reply
    • Ce surpriza, Brandusa! 🙂
      Glazura cu cafea poate fi buna, este o idee pe care o voi adauga in text. Multumesc! … dar devine mulatra, n-o sa mai fie chinezoaica 🙂

      Food design 29/01/2014 19:54 Reply
  • Ce deliciu! Biig like!

    Laura Nechita 29/01/2014 16:49 Reply
    • Cred ca o facea si mama ta pt. ca este din generatia rotitelor.

      Food design 29/01/2014 19:54 Reply
  • Didi, ce frumoasa ti-a iesit ! O face si mama, eu n-am apucat inca, gust de la ea !~ http://smileyswelove.com/198/ ~

    Mihaela 29/01/2014 21:33 Reply
    • Mihaela, intrase in spam comentariul tau. Mi-am propus sa prepar cat mai mult din caietul meu, si implicit al mamei, cu prajituri.

      Food design 30/01/2014 6:27 Reply
  • Bună, am făcut și eu aceasta prăjitură absolut delicioasă. Problema este ca glazura s-a lăsat pe anumite porțiuni și chiar s-a rupt pe alocuri… Cum as putea remedia pentru a nu se întâmplă și data viitoare? Mulțumesc!

    Anca 15/03/2015 19:24 Reply
    • Buna, anca! am fost plecata, acum citesc mesajul tau. Asta comentam si eu, ca in toate amintirile mele, cand preparau mama sau bunica, glazura fie se spargea la taiat, fie la copt. Eu am gatit-o asa cum am descris si nu s-a spart, ca prin minune, si nici nu s-a lasat. Sunt de parere ca este important felul in care coace cuptorul tau. E ca la macarons. Un foc mai putin iute cred ca ar fi mai bine. Cred ca la tine a apucat sa fac o crusta si nu s-a mai copt dedesubt glazura si de aceea s-a prabusit pe alocuri. O sa mai citesc si eu reteta ca nici minte nu mai tin de anul trecut, dar nu am acum timp 🙂 Sa imi timiti si mie poze cand mai prepari ceva de aici, indiferent cat de bine sau rau iese. Multumesc!

      Food Design 17/03/2015 11:26 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..