Biscuiti cu glazura de lamaie pentru Craciun

  • on 20/12/2013
  • 72 Views
  • December 20, 2013

Ritualul pregatirilor pentru sarbatorile de iarna este ca un fel de initiere in a deveni glorioasa gospodina cu parul pe moaţe care, in asteptarea evenimentului, freaca cu voiosie podelele, geamurile ferestrelor, calca zeci de metri de perdea si respecta desigur sablonul meselor de Craciun si Revelion asa cum le-a mostenit de la mama si bunica.
Este firesc sa fim atasati de meniurile: sarmaluta nationala, piftii si caltabos (“porcarii”), muraturi si cozonac de Craciun iar la Revelion musai salata de boeuf decorata cu pitici din ou fiert, peşte, friptura in vin, tort pe care sa scrie “La multi ani, 2014” si şampania de la miezul noptii. Totusi, propun o “schimbare la faţa”. Soluţia rezolva si eventuala frustrare in cazul in care ti-ar fi lipsit din meniu ceea ce stiai ca trebuie sa fie si la fel de bine ai impresia ca anul acesta, in sfarsit, avem ceva nou pe masa. In plus, nu se ridica voci care sa iti reproseze ca una ti se promite si alta ti se ofera.
Startul l-am luat demult, cu “pizza cuib de prepelita“, iar acum, pentru sarbatori, am inceput cu salamul de biscuiti intr-o cu totul alta prezentare, l-am inviorat cu un pic de culoare, asa, ca pentru niste fete vesele la care trebuia sa ajunga. Pastrez nota. Anul acesta, voi impodobi bradul de Craciun cu dulciuri home-made, cei mai multi cu forme imperfecte voit alcatuite asa pentru ca nu imi place sa arate ca cei industrializati. Va propun 3 teme de decorare a unor biscuiti cu lamaie clasici care se pot agata in pom sau la fel de bine pot ajunge pe o farfurie decorand mesele de Craciun si Anul Nou:
1. design cu fructe confiate,
2. tema folclor si
3. clasic in alb, culoarea iernii. Aceasta ultima varianta am prezentat-o voit intr-un ambient contrastant si in acelasi timp familiar ca mesaj, colorat si vesel, ca sa fie si pe placul copiilor, am informatia ca sunt cativa care se uita la prajiturelele mele 😀
Biscuitii sunt fragezi, cu aroma de lamaie, le sta bine printre ramurelele de brad. Daca nu aveti posibilitatea sa cumparati brad in ghiveci pe care sa-l replantati,  dupa opinia mea, este mai o.k. un brad home-made sau, chiar si unul artificial desi toti uram plasticele dar “Ecologia, salveaza Romania!”.  Cel mult achizitionati doar ramuri de brad natural pe care le fixati printre cele artificiale ca sa regasiti mirosul de rasina in casa in ziua de Craciun. Alte decoratiuni pentru pom dar necomestibile, si ele ar fi amuzant sa fie produse home-made. Pentru asta, recomand sa ne facem iarna car si vara sanie.
Cat despre reteta, este una “BBC GoodFood”-UK, decorarea insa este propunerea mea.

INGREDIENTE
PENTRU ALUAT
325g faina
200g unt sarat refrigerat
125g zahar pudra
2 lingurite extract de vanilie de buna calitate
2 galbenusuri de ou mare
1 lamaie – doar coaja

PENTRU GLAZURA
1 buc-albus de ou batut
1 lingura – Suc de lamaie
200g zahar pudra
50-100g fructe deshidratate tropicale, cum ar fi mango, ananas si papaya (tocate).
30-50g-Afine uscate (tocate)
Eu am folosit ce-am avut in casa: goji, merisoare, stafide, fistic, migdale.

PREPARARE
ALUAT
1. In cuva robotului mixeaza faina si untul taiat bucati mici pana devin ca un pesmet.
2. Adauga zaharul, galbenusurile de ou, vanilia, coaja rasa de lamaie si mixeaza pana la omogenizare.
3. Preincalzeste cuptorul pe gaz la 180 grd iar cel electric la 160 grd.
4. Pregateste 2 tavi pe care le protejezi cu hartie de copt.
5. Scoate aluatul intr-un castron si framanta-l de mana pana devine placut si elastic.
6. Portioneaza-l in 2 sau 3 ca sa fie mai usor de intins si intinde-l pe o suprafata (lucioasa de preferinta) in foaie groasa de 5 mm. Nu este necesara infainare, aluatul este uleios.
7. Decupeaza in formele dorite, maxim de 10 cm.
8. Cu partea groasa a unei scobitori strapungi, la o distanta de 1 cm fata de margine, obtinand orificii pentru biscuitii pe care ii vei agata in pom.
Biscuiti cu lamaie
9. Coace 18-20 min sau pana cand marginile devin aurii. Eu mai pun o tava de protectie “pe vatra” penntru ca se rumenesc prea repede pe suprafata de la contactul cu tava. Asa stie sa coaca cuptorul meu.
10.Se scot pe un gratar la racit.
11.Daca orificiile s-au astupat, destupati-le cat timp sunt fierbinti.

GLAZURA
1. Bate cu mixerul, timp de 2-3 minute, albusul.
2. Adauga cateva linguri din zahar si continua sa bati 2-3 minute.
3. Pune sucul de lamaie. Bate in continuare 2-3 minute.
4. Adauga tot restul de zahar si bate pana devine lucioasa si face moţ.
5. Decorarea se face optional, fie cu un cuţitas se intinde doar pe mijloc la 5 mm fata de margini si se aplica bucatele mici de fructe confiate, fie asa cum procedeaza Rita Oarga, confectionati din hartie de copt mici cornete si faceti contur. Pasta pntru interior se mai subtiaza fie cu apa, eu am preferat cu suc de lamaie pentru ca biscutii sunt cu lamaie si n-am gresit accentuand gustul.
6. Eu m-am jucat si cu putin colorant ca sa va arat 3 game/posibilitati de decorare.
7. Cine doreste, poate aplica si bilute argintii comestibile. Nu sunt pe gustul meu, eu prefer doar fructe confiate.
8. Se depoziteaza in casolete inchise etans si se pot prepara inainte de eveniment cu 1 saptamana. Eu le-am stocat in frigider si scot pe masa portii mici pentru consumul zilnic ca sa se aclimatizeze.

Sa va fie de folos!
……………………………………………………………………………………………………………………..
In ordinea inscrierii,
bloggeri participanti la proiectul “Retete de Craciun de la bloggeri”:

Iolanda si Georgiana Voinea Sisters’ Kitchen

Brindusa Cooking With My Soul

Claudia Rusu Lecturi si Arome

Dana Aphextwinz Aphextwinz’s Blog

Adriana Lucia Mara Dragostea in Bucate

Daiana si Cosmin Simplu si bun

Iuliana Miu Cartea de Bucate Aromate

Elena Toma Bucataria Elenei

Lucian Gavrilă Food and beyond…

Gina Bradea Pofta Buna!

Lili Liliana Cu Lili in bucatarie

Uica Mihai

Cerasela Badr El-Din Saffron and Dates

Cristina Pana Cristina’s world

Alexandra Butnari gustolandia

Alice Ciobanu tara bucatelor

Iuliana Florentina Avram Retete fel de fel

Lacrimioara Mihaela arome in bucatarie

Dia Daria retetele mele dragi

Laura şi Liana Transylvanian Kitchen

Andreea Denisa Dea’s Cakes

Ioana Tone Pasiune si culoare

Doina Varga Arta culinara cu Doina

Laura Casuta Laurei

Geta Cipaianu Pansy’s Recipes

Dana Burlacu Visternicu Prăjiturici şi alte dulciuri

Laura Laurentiu Retete ca la mama

Simona Alison’s Trials
1. Tema – fructe confiate:
Biscuiti cu lamaie
Biscuiti cu lamaie
Biscuiti cu lamaie

2. Tema folclor:
Biscuiti cu lamaie
Biscuiti cu lamaie
Biscuiti cu lamaie

3. Tema – clasic in alb:
Biscuiti cu lamaie
Biscuiti cu lamaie
Biscuiti cu lamaie

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..