Ostropior oltenesc cu pui si mamaliguta

  • on 01/12/2013
  • 79 Views

Astazi sarbatorim romaneste, cum altfel decat cu mamaliguta, alaturi de un pui la gratar dar nu oricum “tocmit”, ci preparat in saramura ca in Oltenia. Alaturi merge de minune o salata de ardei copt la gratar.
Pentru acest preparat, eu una as face lobby ca sa se brenduiasca precum tuica sau sarmaluta.
Ostropiorul (nu ostropelul cu sos de rosii), inseamna in anumite parti ale Olteniei pui la gratar in saramura usturoiata si legume coapte.
Mamaliga se taie cu ata cel mai bine.
Cand mancam, in farfurie se pune din carne si din saramura, care se soarbe din “linguri facute din ghioci de ceapa” sau cu o jumatate de ardei pe post de lingura sau pur si simplu cu lingura si “dumicati” de mamaliga inmuiati in saramura. Alaturi, musai sta ciusca iute culeasa din gradina.
Pe masa avem o “tugulita” (tartacuta, tiuga mica) in care se poate pune tuica.
In vechime, cand taranii erau la munca campului, dintr-o astfel de tuga, dar mare, beau apa de la fantana cu cumpana pe care o mai vedem si azi paraginita si uitata pe cate-un camp. Mancau rosii, castraveti, ardei, ceapa cu telemea veche de oaie si oua fierte, cu carne de porc tinuta peste vara la untura sau pui fript si paine facuta in test (cuptor din lut). Mere si pere la desert, ori struguri daca erau la muncile de toamna. Dupa gustul meu, mancau regeste, nu taraneste.
Cea mai buna branza pe care am mancat-o eu in copilarie era aceea “plimbata pe la camp”, cea care le ramanea si o aduceau seara acasa.
Bomboanele cele mai bune mancate in copilarie erau dropsurile lipite unele de altele si invelite cu grija intr-o batista curata, aduse duminica de la biserica de dragul nostru strabunic. Toti ii spuneam Mosu’, dar nu se supara la cei peste 90 de ani ai lui. In dosul puloverului  pe care Mosu’ il purta pana se coceau ciresele, pe poale avea cusute niste buzunare care, copil fiind, imi pareau uriase, mana mea intra in ele pana la cot. In zi de sarbatoare, erau doldora cu bunatati.

Sa revenim la prepararea ostropiorului nostru, mancare neaos romaneasca mancata cu mare pofta astazi de 1 Decembrie, cand sarbatorim romaneste. Sa va fie de folos, olteni, ardeleni, moldoveni, munteni, voua romanilor, oriunde v-ati afla!
Ostropior oltenesc cu pui

INGREDIENTE

PENTRU OSTROPIOR
1 pui din batatura
usturoi de pe funie- 1 capatana (mica)
rosii din gradina -8 bucati
ardei din gradina – soiul ca pentru mancarea cu “raci” (ceva intre gras si capia)
ardei iute – 4
sare
piper (eu am folosit un mix de condimente pentru pui la gratar)
apa de la fantana

PENTRU SALATA DE ARDEI COPT
ardei rosii si verzi din gradina (gras, kapia)
ulei
otet din vin
sare
piper
usturoi (optional)

PENTRU MAMALIGA
malai din porumb
sare
unt
apa de la fantana

Retetele pentru mamaliguta (pripita imi place mie, altfel decat cea un pic mai vartoasa ca sa poata fi rasturnata si taiata cu ata ca in poze) si reteta pentru prepararea salatei din ardei copt vor face subiectul unor postari separate pentru a fi mai usor de gasit la cautare.
Ostropior oltenesc cu pui

PREPARARE OSTROPIOR

Incepe ca in Miorita …
“Pe l’apus de soare”,
Ostropior de pui
… Si trecem peste versul horror “vor sa mi-l omoare” …
… Doar prindem un pui eco din batatura.
Ostropior de pui
si, se facea ca puiul era deja bucatit (transat/portionat), parlit de pene si pus pe carpator (tocator). Il lasi in asteptare sub un clopot improvizat si intr-un loc racoros.
Acum incinge un foc de lemne (in cazul de fata am folosit “ciocalai”=coceni de la “drugile ” de porumb, in curtea rudelor de la tara), intr-un loc ferit de vant si uscaturi. Periodic se face curent de aer cu orice … aici, un capac mare si usor
Ostropior de pui
Flacara va creste intr-o valvataie.
Ostropior de pui
Mereu se scurma cu un surcel, ca sa arda bine si sa obtii jar pe care il tragi jumatate sub gratar, iar cealalta jumatate ramane pentru intretinere.
De obicei, eu indepartez pielea dar, la gratar, se frige mai bine daca o pastram (grasimea este necesara in acest caz), n-avem decat sa nu o mancam atunci cand e in farfurie, daca nu dorim.
1. Pieptul l-am taiat in doua pe lung si l-am crestat in romburi ca sa se patrunda bine la fript. Daca puiul este mic, sarim acest episod.
Pulpele de pui le dai in doua la incheietura sau daca le doresti intregi, le crestezi adanc la incheietura ca sa nu ramana in sange. Se mai cresteaza in diagonale adanci cam de 1 cm in zonele carnoase.
2.Carnea se sareaza moderat si se condimenteaza pe ambele parti.
3. Se pun bucatile pe gratarul uns in prealabil cu grasime si incins, la o distanta convenabila fata de jar astfel incat sa se patrunda inainte de a se arde doar pe deasupra. Se intorc periodic bucatile de carne, intretinand jarul sa nu se stinga. Timpul de frigere variaza in functie de cat de mare este puiul.
Ostropior de pui
La fel de bine se frige si pe gratarul rotund cu apa de pus pe aragaz, flacara nu trebuie sa fie extrem de iute pentru ca nu are timp sa se patrunda.
Dureaza cca 20-30 de minute.
Ostropior de pui
4. Daca gratarul este suficient de mare, se coc alaturi si rosiile si ardeii. Altfel, le coaci inaintea puiului pentru ca iti trebuie rosiile pentru saramura.
Rosiile cele mari le-am crestat la varf in 4 ca sa se faca mai repede si uniform.
Ostropior de pui
5. Se infierbanta pana la clocot, 1-2 cani cu apa.
6. Intre timp, se curata usturoiul, se trece prin presa sau se zdobeste cu o lingurita rasa de sare grunjoasa in piua de lemn pentru usturoi. Se rastoarna in strachina mare.
7. Rosiile coapte le decojesti si le zdrobesti partial cu furculita tot in strachina.
8. Toarna apa fierbinte peste ele. Ardeiul iute copt il las separat pentru ca nu toti mancam iute. Se poate coace la gratar si acesta.
Fiindca am preparat salata de ardei copt separat, n-am mai pus ardeiul gras si in saramura pentru carne, altfel, ii adaugi decojiti.
Ostropior oltenesc cu pui
9. Se tine sub capac pana este gata puiul.
10. Carnea fripta se scufunda in saramura si daca nu este loc, o imbraci cu saramura cu lingura de lemn.
10. Intre timp s-a facut si mamaliguta pe care o rasturnam pe un “fund” de lemn si o acoperim cu un posop pana la servire. Mamaliga se taie cu ata cel mai bine.
Ostropior oltenesc cu pui
Iar el astepta cuminte oasele care raman de la festin 🙂
Ostropior de pui
In ziua de azi se poate prepara in orice anotimp acest fel de mancare, legumele si carnea le gasim tot timpul anului in magazine.
Sa va fie de folos!

Comments

  • Mama cat de apetisant!

    Rocsy Ciobanu 01/12/2013 19:26 Reply
    • Pe aragaz se face repede, ca nu mai stai sa arzi focuri din lemne dar nu mai are gustul acela de fum.
      Nici la ardei nu m-am chinuit cu metoda tinutului in punga inainte de decojire. Dar voi spune in reteta de salata la timpul potrivit.

      Food design 01/12/2013 21:28 Reply
  • Doamne , da’ frumos le mai zici , mai Didi :d si pozele … sa mananci si cu ochii .
    Sa mai spuna cineva ca doar graiul moldovenesc e greu de inteles , ca si la cel oltenesc ne trebuie dictionar :)):))
    Hai , sa traiesti romancuto !

    Diana 02/12/2013 10:40 Reply
  • Cat de bine arata! Ce pofta mi-ai facut, mai ales ca eu sunt olteanca la origini 🙂

    merisor 02/12/2013 16:15 Reply
  • Didi, m-ai terminat numai din vorbe :))) grozav totul, incepand cu descrierea, cu pozele, cu reteta, cu totul! autentic, gustos si …sarumana pentru masa!

    Laura Nechita 02/12/2013 22:39 Reply
  • Imi place tare mult stilul tau de a povestii, totul arata fantastic si cu siguranta a fost delicios, te pup.

    Dana Cristea 03/12/2013 9:30 Reply
  • Pingback: Homepage

  • BUNÄ‚ ARATÄ‚ BESTIAL RETETA TE ÃŽMBIE SO MÄ‚NÃŽNCI DIN PRIVIRI FELICITÄ‚RI DUPÄ‚ CE TRECE POSTU O FAC SI EU CU SIGURANTÄ‚ ADOR OSTROPELUL

    anybyredy 30/03/2014 20:03 Reply
  • Pingback: Cartofi la gratar (Grilled Potatoes) | Atelierele Roua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..