Lipii rapide la tigaie pentru weekend

  • on 16/11/2013
  • 816 Views
  • November 16, 2013

In blogosfera, gasiti zeci de retete pentru prepararea lipiilor, la tigaie sau la cuptor (astea la cuptor se usuca repede si trebuiesc scoase aproape deloc rumene), unele cu miere, altele cu iaurt sau lapte, cu praf de copt sau drojdie, pe masura ce le voi incerca pe toate voi mai posta alte variante explicand care sunt diferentele la produsul finit.
Reteta aceasta de varianta de lipie este cea mai simpla (rapide sunt toate).
Nu stiu daca este formula optima deoarece nu le-am incercat pe celelalte.
Pe aceasta am preparat-o de multe ori si mi s-a parut potrivita ca sa insoteasca frigaruile, avand gust de painica de casa si minune, se coc in doua minute.
Nu este acel tip de lipie care se umfla ca o gogoasa, pentru frigarui n-am vrut sa fac reteta aceea.

INGREDIENTE
Ingredientele sunt pentru 5 lipii cu diametrul de 20 cm.
Faina – 250 g (eu am folosit tip- 650)
Sare-0.5 lingurita
Unt – 2 linguri sau ulei de floarea soarelui – 3 linguri (Se poate folosi si ulei de masline)
Drojdie -15 g proaspata sau uscata cf. instructiunilor de pe plic
Apa -130 ml (sau lapte, eu aici am preparat cu apa)
Zahar – 1 lingurita

PREPARARE
1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta.
2.Drojdia daca e proaspata se freaca intr-o ceasca cu zaharul pana lichefiaza.
2.Intr-un castron incapator se pun 250g faina. Se procedeaza ca la paine, se amesteca intr-un cuib in faina drojdia lichefiata, sarea si cu putina faina se formeaza o maia semilichida. Se acopera cu un prosop, se depune intr-un loc caldut si ferit de curent si se lasa la crescut 15-30 min pana face spuma.
La cea uscata se amesteca drojdia cu zaharul si apa calduta ca tinuta la soare 15 min sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent. Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu necesita dizolvare in apa (dr. Oetker), nu va trebui sa faceti acest pas.
3.Dupa ce maiaua a crescut, in castronul cu faina se adauga sarea si untul sau uleiul.
4.Incepeti sa framantati aluatul. Cand incepe sa se desprinda de vas si de mana, il scoateti pe blatul de lucru si continuati framantatul cateva minute (2-3). Daca blatul nu este lucios, presarati faina in prealabil, pe blat. Aluatul devine placut si usor de modelat.
5.Il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca, intr-un loc ferit de curent. Se va acoperi cu o folie (unsa coca in prealabil cu ulei), prosop sau capac.

6.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa infainata si il taiati in 5 bucati (20 cm diametru) sau 4 daca le doriti mai mari. Formati 5 bile si le lasati 5 minute la odihnit. Pe blat intindeti cu sucitorul cate o lipie cat de subtire puteti (1.5mm).

7.Incingeti bine la foc mediu o tigaie veche non aderenta, mai groasa.
8.Foaia o puteti lua cu mainile direct, fiind mica nu se rupe, sau o rulati pe sucitor si o transferati in tigaia incinsa deruland-o (in cazul acesta cred ca trebuie putin infainata o parte). Focul sa fie mediu spre iute si se coace circa un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte. Le intoarceti cu o paleta. Daca focul e prea mic si stau prea mult in tigaie se scorojesc si nu le mai puteti rula.
9.Le depozitati intr-un prosop pliat, acoperite bine.

10.Sunt bune consumate imediat cand sunt calde. Daca va raman, le tineti intr-o punga inchisa etans.
11.Daca va ramane aluat crud, il ungeti cu putin ulei si il infoliati si tineti in frigider pana a doua zi sau il congelati. La decongelare il scoateti imediat din folie, altfel se uda.
Liv(e) it!

Comments

  • Sunt asa bune fie simple, fie umplute cu ceva!

    Rocsy Ciobanu 16/11/2013 19:45 Reply
    • Da, azi am alcatuit cred a doua saorma de casa pe anul acesta dar n-am avut timp de facut poze pt. blog

      Food design 16/11/2013 22:51 Reply
  • Brusc mi-am adus aminte ca asa ceva au fost pe masa la nunta fetei mele in Italia;in anul 2000 cine auzise de lipii??? si bineinteles ca romanii au inceput sa comenteze ca li se dau turte la nunta!!mie mi-au placut si-mi plac si ale tale!!

    Lubita 16/11/2013 21:48 Reply
    • Da, in 2000 cred ca nu auzisem noi inca de lipii

      Food design 16/11/2013 22:53 Reply
  • Astea se fac in tigaia de clatite fara sa pui ulei, asa-i ?
    Bune de tot si le poti….”umple” cu orice vrei,chiar si cu salata….

    Toncean Sidonia 18/11/2013 9:46 Reply
    • Intr-o tigaie veche, cat mai groasa si fara ulei, actioneaza ca o plita.

      Food design 19/11/2013 7:18 Reply
  • Faina reteta asta. Seamana cu Naan-ul meu la tigaie 😉 . Daca tot iti doresti sa incerci din categoria lipii, iti recomand sa incerci Kulcha – sunt bune, pufoase, super gustoase si ai cateva variante la ea. Spor la degustat!!! Multumesc pentru vizitele pe blog!

    cloudpearl 07/05/2014 8:59 Reply
    • Le voi incerca pe toate in timp, cand s-o nimeri sa fie timp si conjunctura favorabila. Sunt foarte prinsa in perioada aceasta si n-am starea sa incerc ceva nou decat obligata. 😛

      Food Design 07/05/2014 9:58 Reply
      • Desigur, de aceea le-am si postat – ca sa fie accesibile oricand doreste cineva – ca un fel de biblioteca free 🙂

        cloudpearl 07/05/2014 10:32 Reply
  • Pingback: Garnitura/pate din linte si migdale | Atelierele Roua

  • Pingback: Placinta de post cu spanac si leurda (Spinach Pie) | Atelierele Roua

  • Pingback: Guacamole | Atelierele Roua

  • Pingback: Garnitura/pate din linte si migdale | FOOD DESIGN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..