Ciocolata cu ganache si ceai matcha

Vi s-a intamplat sa aveti in anturaj o persoana draga, careia sa trebuiasca sa-i oferiti un cadou, cu o ocazie speciala, dar acea persoana sa aiba chiar de toate?! Si … dilema! … ce naiba sa-i iei ca sa-i faca placere si in acelasi timp sa si tina minte gestul facut?!
Am decis ca ar fi potrivit sa prepar ceva cu care sa impresionez (caci asa a fost), un ceva facut cu dragoste, personalizat…
Reteta Straturi de ciocolata si ceai matcha, de pe blogul lauraadamache.ro n-a putut trece neobservata de mine.

chocolate+matcha
INGREDIENTE:
CREMA GANACHE DE CIOCOLATA ALBA SI MATCHA
150 gr frisca lichida naturala
100 – 150 gr ciocolata alba de f buna calitate
1 lingurita ceai matcha
STRATURI DE CIOCOLATA AMARA
150 gr ciocolata neagra
4 capsuni
50 gr ciocolata neagra+50 gr ciocolata alba ( pt imbracat capsunile)

In fotografia de mai jos va fac cunostinta cu ceaiul verde matcha traditional japonez, despre care s-ar putea scrie pagini intregi. Cautati si cititi despre ritualul prepararii si servirii acestui ceai.
Datorita aromei unice si a culorii verde moale, folosirea lui a fost extinsa si in preparate culinare dulci sau sarate.
2-ceaiul
PREPARARE
PREPARARE CREMA GANACHE DE CIOCOLATA ALBA SI MATCHA
1. Intr-o oala mica sau ibric cu fund gros in care sa incapa bratele mixerului, pune pe focul dat la minim frisca lichida.
2. O incalzesti fara a o aduce la punctul de fierbere. Eu pun ciocolata de la inceput si amestec cu degetul pana se topeste ciocolata si gata, opresc, sa nu se fiarba smantana. Este in regula sa folosesti degetul, in fond si salata o tai cu mainile. Nu te crispa, te rog 🙂 Optional, poti sa ii adaugi acum si pana la 100 g unt moale, daca ciocolata e neagra si amesteci.
3. Se pune la rece cca 1 ora. Cand m-am grabit am racit-o in congelator.
4. Dupa racire (foarte rece), se mixeaza bine timp de cca. 2-3 minute (cu smantana naturala) impreuna cu ceaiul matcha, suprabaterea duce la taierea cremei, dar o poti repara. Vei obtine o minunata crema crescuta si ferma, buna de pus intr-un pos cu care puteti orna orice prajitura. Daca s-a taiat, se incalzeste usor la abur, se raceste iar si se bate din nou cu prudenta.
Optional, la cea pregatita cu ciocolata neagra cu peste 70% cacao, se mai poate adauga spre sfarsit 1 lingura de zahar pudra.

3
STRATURI DE CIOCOLATA AMARA
Topim ciocolata amara la bain marie sau la microunde.
Formam, pe o foaie de hartie de copt, o banda lata de ciocolata de cca 10-12 cm inaltime si 0.3 grosime.
Incercati sa o nivelati cat mai bine astfel incat straturile sa iasa netede si egale.
Bagam ciocolata la frigider pana cand se intareste putin ( cca 6 minute).
Taiem dreptunghiuri egale fara insa a le desprinde de pe hartia de copt.
Le bagam de data aceasta la congelator unde vor sta pana terminam crema ganache.
4-straturi

5
Umplem un sac a poche cu crema, asezam un strat de ciocolata pe farfuria in care vom servi desertul si formam mici ciufuleti de crema pe intreaga suprafata a foii de ciocolata.
Formam astfel 3-4 straturi de ciocolata si crema ganache.
doua straturi
Pentru capsuni, topim ciocolata neagra la bain marie, apoi trecem fiecare capsuna prin ciocolata topita astfel incat sa acopere jumatate din lungimea capsunii.
Le asezam pe un gratar sa se scurga surplusul de ciocolata si sa se inatreasca. Apoi formam cateva dungute de ciocolata alba pe fiecare capsuna.
Pudram desertul cu putin ceai matcha, asezam cate o capsuna pe fiecare si servim.
7
Sa va fie de folos!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..